Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Predstavnici Bošnjaka Janje o napadu na Atik džamiju: Ovo je teroristički čin

Predstavnici Bošnjaka Janje o napadu na Atik džamiju: Ovo je teroristički čin

Pucajući iz vatrenog oružja, nepoznata osoba oštetila je Atik džamiju u Janji kod Bijeljine. Uviđaj je završen, a u Centru javne bezbjednosti Bijeljina za sada smatraju da je riječ o zalutalom metku. 

Glavni imam MIZ-Janja Omer ef. Camić sazvao je vanrednu sjednicu IO MIZ-Janja na kojoj su prisustvovali predsjednik MZ Janja, delegat u Vijeću naroda RS i dogradonačelnik grada Bijeljina, te su izdali sljedeće saopštenje za javnost.

   Omer efendija Camić, imam u ovoj džamiji i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja kazao je za radio BIR da nije u pitanju jedan metak, već više, što ukazuje na to da bi moglo biti riječi o namjernom napadu. Ovo nije jedini slučaj, prije nekoliko dana desio se napad na Bošnjaka, kojeg je napao komšija prijeteći da će ga zaklati, a prije dva dana nekoliko osoba prošlo je pored povratničke kuće uzvikujući iste prijetnje.

Uviđaj je završen sutra dolazti balističari, a ef. Camić očekuje da će doći i predstavnici državnog tužilaštva.

Izjavu Glavnog imama MIZ Janja možete poslušati ovdje.

Povodom sinoćnjeg napada na Atik džamiju u Janji, Muftijstvo tuzlansko izdalo je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

„U noći sa 6. na 7. januar ove godine nepoznata osoba (ili više njih) oštetila je Atik džamiju u Janji kod Bijeljine, pucajući na nju vatrenim oružjem. Na džamiji je metkom razbijeno staklo na prozoru i načinjena materijalna šteta, a vidljive su i tri-četiri rupe u zidu džamije. Kako se najvjerovatnije radi o kasnom noćnom činu, žrtava srećom nije bilo.

U ovoj prilici želimo podsjetiti da je ovo još jedan u nizu ataka na ovu džamiju i da se oni ponavljaju još od obnavljanja džamije 2005. godine. To unosi nemir i strah među povratnike i otežava njihov svakodnevni život.

Muftijstvo tuzlansko oštro osuđuje ovaj napad i zahtijeva odlučnu istragu o počiniocima ovoga događaja. Tražimo od nadležnih državnih struktura da zaštite povratnike i njihovu imovinu u ovome dijelu Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, pozivamo muslimane da ispolje strpljenje i snagu kakva ih krasi svih ovih godina u kojima marljivo rade i žive u svojoj Janji“, stoji na kraju saopćenja za javnost Muftijstva tuzlanskog.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com