Kultura i obrazovanje

Predstavnici AKOS-a u posjeti tešanjskoj Biblioteci

U prošli četvrtak (15.10.2015.) godine, predstavnici AKOS-a su bili u posjeti Tešnju i tom prilikom obišli prostorije nove zgrade Biblioteke i sastali se sa direktorom mr Esmirom Bašićem.

Predstavnici AKOS-a su bili: Esed Ivojević – zamjenik predsjednika AKOS-a, Sanadin Voloder – urednik portala Akos.ba i Nedim Botić – saradnik portala Akos.ba.
Direktor Biblioteke je poželio dobrodošlicu predstavnicima AKOS-a i zahvalio se na posjeti instituciji kulture na čijem je čelu. U ugodnom ambijentu nove zgrade Biblioteke, uz Zlatnu džezvu i Oazu, sastanak je ispunio očekivanja.

Nova zgrada tešanjske Biblioteke je otvorena 9. septembra 2015. godine i to je značajan događaj za kulturnu baštinu naše države jer je to prva nova zgrada biblioteke napravljena namjenski u tu svrhu u posljednjih 40 godina.

Biblioteka čuva vrlo vrijedna književna djela a po značaju se izdvajaju rukopisi na arapskom i turskom jeziku stariji više od pet stoljeća kao i fond Hamida Dizdara koji broji preko 17.000 jedinica.

Na sastanku je bilo govora i o mogućnostima proširenja saradnje AKOS-a i tešanjske Biblioteke. AKOS je podržao izdavanje knjige mr. Bašića pod nazivom “Traganje za istinom” te je na AKOS-om web portalu objavljeno nekoliko njegovih kolumni o aktuelnim društvenim dešavanjima.

Dogovoren je nastavak saradnje kroz promociju AKOS-ovim izdanja knjiga koja su u pripremi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button