Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljene tri knjige profesora Kodrića o pitanjima bosnistike

Predstavljene tri knjige profesora Kodrića o pitanjima bosnistike

Profesor Sanjin Kodrić je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu predstavio tri knjige koje se bave ključnim pitanjima bosnistike.

“Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost”, “Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad”, “Studije iz kulturalne bosnistike”, naslovi su koji su predstavljeni, a autor Kodrić je posebno izdvojio prvu koja se, kako je pojasnio, bavi historijom ideja bošnjačke i bh. književnosti, naročito od sredine 19. stoljeća do danas.

– U ovoj knjizi se pokušava razumjeti kako se tumačila i predstavljala bošnjačka i bh. književnost tokom prethodna dva stoljeća – istakao je Kodrić.

Naveo je da je u bh. javnosti prisutan pogrešan sud, da su ideje bošnjačke i bh. književnosti međusobno suprotstavljene i isključujuće.

– Ova knjiga pokazuje da su ove dvije ideje komplementarne i da tek na taj način možemo obuhvatiti ono što je cjelina bh. složene književne prošlosti – rekao je autor.

Naglasio je da je koncept bh. književnosti potreban jer u BiH uz bošnjačku književnost postoje srpska i hrvatska, ali i jevrejska i književnost drugih manjina.

– S druge strane potrebna nam je i bošnjačka književnost koja nije ograničena samo na BiH jer obuhvata bošnjačke autore iz drugih sredina i tek tako možemo obuhvatiti cjelinu bh. književne prošlosti – pojasnio je Kodrić.

Zbog toga se u ovoj knjizi, dodao je, zalaže za ideju bh. interliterarne i interkulturalne zajednice kao jedan koncept koji pomiruje postojanje pojedinačnih književnosti u BiH, i ideju cjeline bh. književnosti.

Recenzentica i promotorka knjiga Elbisa Ustamujić je kazala da knjige razrješavaju mnoga pitanja uz pomoć najsavremenijih teorija historije književnosti.

– Godinama se bošnjačka književnost ili svojatala ili negirala, poslije knjige ‘Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost’ sve je jasno i sve je razriješeno – navela je Ustamujić.

Na promociji je istaknuto da ova djela svjedoče da je autor, Sanjin Kodrić naučno, metodološki i teorijski potpuno pripremljen za životno djelo, a to je prva povijest bošnjačke književosti. Kratku verziju je najavio u okivru Edicije Bošnjaci njegov profesor Fahrudin Rizvanbegović, kao jedan od promotora, rekavši da od njega očekuje i to životno djelo.

Prof. dr. Sanjin Kodrić profesor je bošnjačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Posebno se bavi novijom bošnjačkom i bh. književnošću, 19. i 20. stoljeća.
Promocija novih knjiga Sanjina Kodrića izazvala je veliku pažnju i znatno veći prostor od sale Bošnjačkog instituta ne bi mogao obezbijediti mjesta za sve koji su pokazali zanimanje.

Knjige “Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost”, “Kako su Bošnjaci vidjeli muslimanski Orijent i evropski Zapad”, te “Studije iz kulturalne bosnistike”, promovisali su profesori dr. Elbisa Ustamujić, dr. Fahrudin Rizvanbegović, dr. Muhidin Džanko, dr. Dijana Hadžizukić, dr. Muris Bajramović i dr. Sead Šemsović.

Bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top