Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljena publikacija ‘Alternativne činjenice i post-istina u BiH’

Predstavljena publikacija ‘Alternativne činjenice i post-istina u BiH’

publikacija Alternativne činjenice i post-istina u BiH

Na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u utorak 16. oktobra su predstavljeni rezultati istraživanja i publikacijaAlternativne činjenice i post-istina u BiH: ko stvarno kreira agendu medija’, autorica prof.dr. Lejle Turčilo i doc.dr. Belme Buljubašić, a istraživanje je pokazalo da su novinari u Bosni i Hercegovini pod značajnim ekonomskim i političkim pritiscima.

Publikacija pokušava odgovoriti na pitanje: ko zaista kreira agendu medija u Bosni i Hercegovini, odnosno na koji način se selektiraju teme o kojima će se izvještavati, ko odlučuje o pristupu tim temama, te kako se kreiraju i „uokviruju“ informacije o njima koje se građanima predstavljaju kao vijesti i izvještaji o događanjima  u Bosni i Hercegovini? Da li se „vjesnovrijednost“ određuje u redakcijama na osnovu javnog interesa ili nameće od političkih i ekonomskih moćnika, posebno u predizbornom periodu? Da li se činjenice predstavljaju iz različitih uglova ili je dominantan ugao onaj koji predstavljaju izabrani zvaničnici? Da li se informacije kontekstualiziraju prema javnom interesu ili se kontekst kreira prema „politici kuće“, koju definiraju vlasnici medija i s njima uvezane elite?

Profesorica Turčilo je ovom prilikom kazala: „Naše istraživanje je pokazalo da oni koji su u političkoj vlasti ili imaju moć definiraju probleme, proizvode ih i ponude rješenje tih problema. Političari biraju ključne teme i pitanja i onda vode beskonačne rasprave o tim pitanjima.“

Profesorica Buljubašić je upozorila na sveprisutnost cenzure: „Nezavisnih medija u Bosn i Hercegovini  nema i sve je prisutnija cenzura. Nepostojanje adekvatne zakonske regulative ostavlja prostor za različite manipulacije.“ Pored autorica, studentima i gostima obratila se i novinarka CIN-a Mirjana Popović, kazavši kako je istraživanje i častan rad u profesiji jedini način suprotstavljanja lažnim vijestima i manipulaciji.

Publikacija je rezultat šestomjesečog istraživačkog projekta, koji je obuhvatio intervjue s novinarima, urednicima, nosiocima javnih funkcija, predstavnicima političkih stranaka, predstavnicima PR agencija, predstavnicima NVO i analitičarima, a dostipna je na online platformi.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top