Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Predstavljena knjiga ”Historija Ilira” Salmedina Mesihovića i Amre Šačić

Predstavljena knjiga ”Historija Ilira” Salmedina Mesihovića i Amre Šačić

Knjiga ”Historija Ilira” autora Salmedina Mesihovića i Amre Šačić predstavljena je u srijedu (02.12.15) u Sarajevu.

Autori su kazali da je riječ o udžbeniku koji prezentira na pristupačan način Ilire, najraniji po imenu poznat etnički kompleks na prostoru zapadnog Balkana.

U knjizi je posebna pažnja posvećena političkom razvitku ilirskih naroda u mlađem željeznom dobu, odnosima s Helenima, nastanku državotvornih cjelina, ratovima s Rimljanima i fenomenu ”ilirskih careva” u kasnoantičkom periodu.

Mesihović je ranije Feni kazao da na teritoriji BiH nije postojao sintetizirani udžbenik iz kojeg bh. studenti i učenici mogu učiti o našoj najstarijoj prošlosti. Veliki značaj knjige vidi u tome što donosi nove pokazatelje iz historije koji su sada sabrani iz različitih naučnih časopisa na jednom mjestu, ali i nova otkrića.

– Posebno su važna otkrića vezana za veliki ilirski ustanak od 6. do 9. godine, zatim Oktavijanovu kampanju te odnose s mitologijom i nama najvažniji segment – velike rimske careve koji su porijeklom s ilirskog područja. Oni su tu taksativno navedeni i prilično dobro obrađeni. Ovdje je cijela historija naše najstarije prošlosti koja do sada nije izučavana – kazao je on.

Naglašava da je knjiga bazirana na novim saznanjima literarne građe koja nije dovoljno istražena, a djelimično i na novim arheološkim nalazima. Uglavnom je riječ o novim epigrafskim spomenicima na području Glamoča i Grahova te analizi tekstova na tim spomenicima.

Knjiga, kako su promotiri kazali, predstavlja značajan doprinos historiji Bosne i Hercegovine i regije.

Istaknuto je da su autori kroz perspektivu grčko-rimskih pisaca, te epigrafskih spomenika predstavili događaje u vezi s ilirskom historijom.

Vrijednost knjige je, po mišljenju prof.dr. Envera Imamovića i prof.dr. Adnana Busuladžića, u tome što autori pripadaju mlađim generacijama bh. historiografije i nauke uopće.

Promotori su istakli da knjiga predstavlja sveobuhvatnu, iscrpnu, preglednu studiju o etnogentetskoj, političkoj, vojnoj historiji Ilira.

Udžbenik je namijenjen prvenstveno studentima historije i arheologije, ali i čitaocima koje zanima historija ovih prostora.

Izdavač knjige je Univerzitet u Sarajevu, a rađena je u okviru projekta ”Reforma nastavnog plana i programa nauka o baštini u BiH” – BIHERIT.

(FENA)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top