Kultura i obrazovanjeU Fokusu

Predstavljena knjiga “Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive” autora mr. Admira Lisice

Promocija knjige “Bošnjačka emigracija – izazovi i perspektive” autora mr. Admira Lisice održana je u Centru za kulturu Dobrinja Vila Hadžihalilovića u organizaciji Asocijacije za kulturu obrazovanje i sport – AKOS u ponedjeljak 28.09.2020. godine u sklopu aktivnosti obilježavanja Dana Bošnjaka.

Knjiga je objavljenja prije nekoliko mjeseci od strane Asocijacije za kulturu obrazovanje i sport – AKOS, ali je prva promocija zakazana u Bošnjačkom institutu morala biti odgođena zbog tadašnje izrazito nepovoljne epidemiološke situacije u Sarajevu.

O knjizi su govorili pored dr. Huseinspahića, urednik izdanja Sanadin Voloder te autor mr. Admir Lisica, naučni radnik – istraživač u Muzeju „Alija Izetbegović“, a moderator na promociji bio je Anes Džunuzović.

Ovo je druga knjiga magistra Lisice koji se intezivno bavi istraživanjem bošnjačkih zajednica u domovinskim zemljama i u dijaspori. Njegova prva knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” objavljena je 2018. godine imala je predstavljanja u  23 grada u sedam država.

„Knjiga “Bošnjačka emigracija-izazovi i perspektive” predstavlja zbirku međusobno povezanih, kompaktnih i koherentnih tekstova koje je ovaj mladi autor, publicista mr. Admir Lisica, objavljivao u jednom vremenskom periodu na stranicama ili portalima renomiranih medijskih kuća u zemlji i regionu. Priče su smislene i slijede jedan te isti tok autorovih misli o dijaspori, njihovim realitetima i snovima, njihovim traganjima za vlastitim porijeklom, zemljom iz koje su potekli oni ili njihovi preci. U želji da pomogne dijaspori autor neumorno propituje dileme pred kojima se nalazi bošnjačka emigracija, a koje se kreću između dva svijeta, i to: svijeta sigurne egzistencijalno-materijalne budućnosti s jedne strane, ali i vrlo nesigurnog svijeta njihovog vlastitog bitka, njihovog unutrašnjeg mira koji je neodvojivo povezan sa sviješću o vlastitom porijeklu, kulturi, tradiciji i vjeri, odnosno njihovom vlastitom identitetu, s druge strane“, istakao je u svom obraćanju dr. Huseinspahić.

On je poručio da istraživanja mr. Lisice, odnosno njegove knjige razbijaju nametnute granice i predrasuda između Bošnjaka u domovini, na Balkanu i u dijaspori.

Na kraju promcije prisutnima se obratio i autor knjige Admir Lisica koji je istakao da je ova knjiga plod njegovih analiza i istraživanja koja su provedena većinom tokom putovanja širom Evrope i domovinskih zemalja.

„Cilj mi je bio da objavim jedno ovakvo djelo koje nastoji pobliže obijasniti odnose na relaciji domovina-dijaspora. Također, kroz historijski pregleda nastojao sam predočiti kako su to nekada ugledni bošnjački emigranti radili za ideju Bosne i bošnjaštvo. Grupa bošnjačkih intelektualaca već početkom 60-tih godina prošloga vijeka glasno se bori za reafirmiranje imena Bošnjak, ali smo mi morali čekat preko 40 godina da dođe i do zvaničnog vraćanja historijskog nacionalog imena Bošnjak, upravo na današnji dan 1993. godine tokom Bošnjačkog sabora. Naša javnost je veoma malo upoznata sa potencijalima dijaspore, ali i općenito o njihovoj organiziranosti, o čemu sam također pisao u knjizi koja je pred vama. Prethodne tri godine sam aktivno analizirao i istraživao stanje u dijaspori, tačnije među našim iseljenicima, komparirajući ga sa ranijim iseljavanjem i organiziranjem Bošnjaka. Moj zaključak je da mi u Bosni i Hercegovini, ali i Sandžaku nismo svjesni snage dijaspore, posebno u političkom smislu.“

Najveći dio sadržaja ove knjige magistar Lisica je objavio kroz članke upravo u Stavu, a sad kroz radno mjesto naučnog istraživača u Muzeju „Alija Izetbegović“ nastavlja svoja istraživanja.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button