Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Predstavljen projekt Memorijalnog kompleksa Žuč: Mjesto sjećanja i ponosa

Predstavljen projekt Memorijalnog kompleksa Žuč: Mjesto sjećanja i ponosa

U novoizgrađenim prostorijama multimedijalne sale Kovači, predstavljen je projekt izgradnje Memorijalnog centra Žuč sa monumentalnim spomen-obilježjem, koji će se graditi na području općine Novi Grad Sarajevo.

Riječ je o jednom od dvanaest potprojekata u okviru projekta “Opsada i odbrana Sarajeva 1992.-1995. godina”, koji je još 2006. godine donijela Skupština Kantona Sarajevo.

Kako je kazao Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, do aprila 2014. godine nije bilo konkretnih aktivnosti na realizaciji ovog projekta, od kada se na inicijativu načelnika Semira Efendića intezivnije radi na ovoj ideji.

„Općina je kupila 85 dunuma zemljišta na Golom brdu, gdje će biti smješten sam kompleks, a zbog loše putne komunikacije asfaltirat ćemo i jedan dio makadamskog puta. Ove godine imamo namjeru da Dan odbrane Općine Novi Grad i bitke za brdo Žuč – 8. juni obilježimo na Golom brdu“, kazao je Delalić.

Dodao je da je na ulazu u budući kompleks u toku izgradnja Spomen-doma oslobodiocima općine Novi Grad i grada Sarajeva, u kojem će se nalaziti spomen sobe brigada koje su učestvovale u odbarni ovog dijela Novog Grada od agresora, te učionica za održavanje historijskog časa. U planu je i označavanje mjesta pogibije heroja odbrane, među kojima su Enver Šehović, braća Panjeta, Fadila Odžaković Žuta i mnogi drugi. Između svih ovih tačaka planirane su šetnice, putna infrastruktura, rasvjeta…

Prezentaciji idejnog projekta prisustvovali su predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća Novi Grad, kantonalnih ministarstava, i drugih institucija koje učestvuju u implementaciji ovog projekta, kao i brojne zvanice, te pripadnici boračkih populacija.

Direktor Fonda memorijala KS Nurudin Džiho je objasnio da je nakon ispunjene zakonske procedure i anonimnog konkursa, izabrano idejno rješenje Emira Salihovića.

“Fond je imao zadatak da sastavi komisiju od jedanaest članova i raspiše konkurs za idejni projekt koji je dobila firma IPSA. Nakon prezentacije krećemo sa izvedbenim projektom, kada ćemo uključiti sve nivoe vlasti kako bi se obezbijedila dovoljna sredstva za realizaciju projekta. Skoro 20 godina se pokušavao naći način da se otpočne realizacija ovog projekta”, rekao je Džiho.

„Prva faza je urađena u saradnji sa Općinom Novi Grad, koju je općina finansirala sa 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja KS -a sa 30.000 KM, a Fond memorijala sa 11.000 KM. Ne želim da ovo bude mjesto koje će se posjećivati samo jednom godišnje, neka to bude jedno veliko izletište park, koji će posjećivati i turisti koji dođu u grad Sarajevo, ovo su historijske činjenice i drago mi je da će se realizovati ovaj projekat“, istakao je Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com