Književni kutak

Predstavljamo vam novo djelo Mustafe Širbića “Knjiga o momentu”

Razgovarala: Velida Olovčić

 Nedavno mi je spletom okolnosti u ruke došla “Knjiga o momentu” autora Mustafe Širbića i mada samo od Širbića navikli na zbirke pjesama,ova knjiga je zbirka kratkih priča,autorovih zapažanja i onoga o čemu promišlja. Učinilo mi se zanimljivim štivo koje je autor ponudio bh čitalačkoj publici što je bio i povod za kratki intervju.

O samoj knjizi autor nam je rekao:

“U našim svakodnevnim susretanjima frekventni su izrazi kao: sto brzo prodje, ko dlan o dlan, ovo se naravno odnosi na vrijeme koje današnjem čovjeku kao da curi, i stislo se nekako da ništa više ne stižemo. O takvim momentima je knjiga i o još nekim drugim, a bitnim, jer nam prave šator smisla spram prolazne pustoši.”

 U pojedinim djelovima knjige govorite o treningu duše, šta je to trening duše?

U istom omjeru koliko naše tijelo potrebuje hranu, odjeću i trening tako je i sa našom dušom. Ovo vježbanje o kojem knjiga govori je trening za vječno, a na ovoj pozornici  stabilno i skladno kretanje po životnim daskama.

Da li je moguće živjeti u momentu?

 Moguće, ali samo na mahove. Prvi korak je ulazak u sebe, kad po sebi zalistaš na sigurnom si putu da spoznaš i Onog Koji te stvorio i konačno postavio Svoje zakonitosti. Ti si u “momentu” koliko koristiš Njegovu navigaciju. Znamo za predaju da Gospodar ne prima molitvu odsutnog srca. Eto krenimo od ove samoanalize i vidjet će svako od nas kakvo je naše stanje. Ponavljam, knjiga u detalje dotiče ova, po meni, fundamentalna pitanja. Odnos čovjeka prema sebi, drugima i Božijim zakonima.

 Sve priče u ovoj knjizi potiču na razmišljanje, a razmišljanje je jedan od najvrijednijih ibadeta, no kako kvalitetno promišljati i razmišljati?

Kad sam se lično uvjerio da sam uglavnom odsutan u moljenju (neka svako sebe pregleda), počeo sam da intenzivno tražim taj tako važan i vrijedan momenat. Svih dvjestotinjak stranica knjige, pored ostalog, uglavnom se bavi ovim draguljem. Sve te priče su mi kroz moje putovanje mnogo značile i želja mi je bila objediniti ih na jednom mjestu. 

Gdje se može naći i kupiti Vaša knjiga?

Zasad knjigu mozete naći u nekim sarajevskim knjižarama, bitno je da spomenem da po običaju planiram na osnovu ove knjige uraditi CD, dakle dijelovi knjige izgovoreni za one koji ne stižu čitati, ali rado slušaju knjigu. 

I šta reći za kraj, dok ne saznamo šta je u nama, kakva je korist da znamo šta je izvan nas? Da li je uopšte moguće da poznajemo svijet,ako nismo upoznali sebe?!   

Iz knjige:

”Jedan poslovan čovjek je upitao onoga kojem je dato znanje:

– U čemu je tajna uspješnog života?

Mudrac mu odgovori:

– Gledaj da svaki dan nekoga učiniš sretnim!

– A šta ako sam ja taj,upita ovaj?

– Kreni od sebe,ali nemoj tu stati!”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button