Vijesti iz zemlje

Predsjednik FIOE u posjeti Vatikanu 

AKOS je jedna od 28 članica Federacije islamskih organizacija Evrope. Nedavno je u Sarajevu zasjedao njihov Upravni odbor koji broji preko 40 članova gdje je AKOS bio domaćin.

U četvrtak, 3. novembra 2016. godine, Papa Franjo primio je nekoliko delegacija religijskih predstavnika iz cijelog svijeta, među kojima je bila i delegacija predstavnika Federacije islamskih organizacija u Europi – FIOE na čelu s profesorom Abdullah bin Mansurom, predsjednikom FIOE-a, te članovima Izzedin Ez-zeerom, odgovornim za službene odnose s religijama, dr. Mohammad Nouri Dachanom, bivšim predsjednikom Federacije islamskih udruženja u Italiji i Mohammed Abdel-Rahmanom, vođom Muslimanske lige u Italiji.

Profesor Abdullah Bin Mansour je naveo potrebu za obnovu islamsko-kršćanskog dijaloga, koji je zaustavljen nakon smrti pape Ivana Pavla II, a u odgovoru na to Papa se rukovao s predsjednikom i obećao mu to što je prije moguće.

U istom kontekstu delegacija FIOE-a susrela se sa službenom osobom za muslimane u Vatikanu. Upriličeno je druženje sa publikom i razgovor o odnosu između religije i politike, o konceptu civilnog društva u savremenoj islamskoj misli, o događanjima na Bliskom istoku i na Mediteranu i njihovoj refleksiji na budućnost naroda u regiji i Evropi.

Izaslanstvo se sastalo sa predstavnicima brojnih religija u Europi i izvan nje, te razmjenili mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, saopćeno je na službenoj Facebook stranici FIOE.

Ova posjeta je jedna u nizu aktivnosti novog predsjednika FIOE u cilju bolje integracije muslimana u Evropi.

U toku njegovog boravka u Sarajevu na zasjedanju Upravnog odbora predsjednik FIOE-a dao je intervju Al Jazeeri Balkans koji će uskoro biti emitovan u emisiji Recite Al Jazeeri.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button