Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Predsjednik Crvenog polumjeseca Turske u Bihaću: Migranti su zaslužili da budu zaštićeni

Predsjednik Crvenog polumjeseca Turske u Bihaću: Migranti su zaslužili da budu zaštićeni

Tema sastanka održanog u kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića bila je migrantska kriza

Delegacija Crvenog polumjeseca Republike Turske predvođena predsjednikom Keremom Kinikom i Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini boravila je danas u posjeti Unsko-sanskom kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema sastanka održanog u kabinetu premijera USK Mustafe Ružnića bila je migrantska kriza, a kako je istaknuto tokom razgovora Turska je odigrala veliku ulogu u pružanju humanitarne i materijalne pomoći, ali i kroz dijeljenje iskustava koje ima iz oblasti upravljanja migrantskom krizom.

“Zbog iskustva s migrantskom krizom i raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava koje Turska ima, moja prva posjeta bila je upravo Turskoj u cilju stavljanja pod kontrolu migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona. Danas ćemo posjetiti migrantski centar BIRA da bi vidjeli kako i na koji način to sve funkcioniše i gdje je sve instalirana pomoć koju smo dobili od Crvenog polumjeseca Republike Turske. Na sastanku smo pomenuli i nekoliko drugih aspekata oko kojih smo razgovarali, prije svega o investicijama, tako da će naredni naš sastanak biti posvećen toj temi” kazao je premijer USK.

Ovu saradnju potrebno je posmatrati kroz aspekt očuvanja stabilnosti i povećanja odgovornosti i osvještenosti, kada je u pitanju rješavanje ovog problema – kako od strane BiH i USK tako i od strane zemalja iz regiona.

Iz tog razloga ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc s ponosom ističe da je ostvarena jako dobra i konkretna saradnja u vrlo kratkom vremenskom periodu i da je Turska pružila konkretnu pomoć BiH.

“Potvrda stabilnosti države stoji i u njenoj ekonomskoj stabilnosti i razvijanju. U tom smislu, mi ćemo vrlo brzo nastaviti da vodimo blizak i učestao dijalog s predstavnicima Vlade USK kako bismo uz pomoć i adekvatno usmjeravanje kantonalnih vlasti, naveli turske investitore da u većem broju budu prisutni na ovom tržištu i više ulažu. Iz tog razloga bliska saradnja s vlastima USK je vrlo značajna kao i njen nastavak i učestalost. Ovom prilikom bi se zahvalio predstavnicima Crvenog polumjeseca Republike Turske koji su vrlo brzo reagovali tako što su posjetama i učestalim sastancima ispitali načine i mogućnosti pružanja pomoći te u kratkom vremenu uspostavili jako visok nivo saradnje”, kazao je Koc.

Ističući činjenicu da je jučer i zvanično otvoreno stalno predstavništvo Crvenog polumjeseca Republike Turske u Sarajevu te da to ukazuje kako Turska želi i planira da još više pomogne BiH i USK, predsjednik Crvenog polumjeseca Republike Turske je istakao da će oni u veoma bliskoj saradnji s Crvenim križom BiH učiniti sve kako bi povećali nivo saradnje i pružili sve vrste pomoći svima kojima je pomoć potrebna.

“Konkretni pokazatelj i primjer dosada uspostavljene saradnje s humanitarnim organizacijama u BiH je humanitarna pomoć upućena od strane Crvenog polumjeseca Republike Turske u kapacitetu od devet šlepera koji svojim sadržajem zadovoljavaju smještaj za 3.000 migranata koja je bila jedan od prvih predmeta uspostave saradnje u vašoj zemlji”, rekao je Kinik.

On je dodao da će u narednom periodu nastaviti s aktivnostima u pružanju podrške u obavljanju javnih poslova i humanitarne pomoći kako na teritoriji Bihaća i Unsko-sanskog kantona tako i šire.

“Niko bez razloga i bez potrebe ne napušta svoje rodno mjesto i svoju domovinu te zbog toga to ne smatramo ilegalnim činom osoba koje su to uradile, već ih smatramo osobama koje su zaslužile da budu zaštićene. Nastavićemo podržavati razvijanje one politike koja će izbjeglicama, koje se nalaze u BiH, i sa sigurnosnog, ali i s aspekta ostvarivanja njihovih temeljnih prava, pružiti svaku vrstu podrške”, naglasio je Kinik, koji je ujedno i potpredsjednik Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Dvije delegacije su nakon sastanka obišle migrantski centar BIRA koji se nalazi u predgrađu Bihaća, gdje su imali priliku da se uvjere u kapacitete centra i kroz razgovor s predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ali i razgovor s migrantima, uvjere u trenutno stanje i uslove u kojima se nalazi oko 2.000 migranata.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top