Vi ste ovdje
Home > Magazin > Moj vrt > Predavanje za građane iz oblasti uređenja i poboljšanja kvaliteta zemljišta

Predavanje za građane iz oblasti uređenja i poboljšanja kvaliteta zemljišta

Edukacija o sigurnosti hrane i njen uticaj na zdravlje održana je u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo, a predavanje je održala dr. sc. Ramzija Cvrk, vanredni profesor za užu naučnu oblast ”Prehrambena tehnologija” na  Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Profesorica Cvrk govorila je o konceptu sigurnosti hrane/temeljnim načelima sigurnosti hrane, zatim primjeni standarada za sigurnost hrane (GlobalGAP i HACCP ), te o zakonodavnom okviru za sigurnost hrane. Također su prisutni imali priliku čuti više informacija o procjeni rizika, predstavljeni su im modeli procjene rizika u sistemu sigurnosti hrane; Lanac sigurne hrane /Proces kontrole kvaliteta hrane; Zdravstvena sigurnost hrane i zdravlje ljudi/Aspekti kvaliteta hrane.

Na praktičnoj nastavi  pofesorica Cvrk je praktično demonstrirala kontrolu pojedinih parametara kvaliteta hrane (uz pomoć prijenosnih instrumenata i aparata), demonstraciju pravilnog pakovanja prehrambenih proizvoda u odgovarajuću ambalažu i pravilan odabir parametara čuvanja hrane na duži period.

U srijedu, 19. decembea 2018. godine u vijećničkoj sali Općine Novi Grad Sarajevo dodjelit će se certifikati i CD-ovi polaznicima koji su prošli edukaciju.

Nakon dodjele certifikata, u 17 sati  održat će se  tematsko predavanje „Melioracije i uređenje zemljišta“. Predavanje će održati dr. sc. Midhat Glavić, predavač na predmetima: “Ratarstvo sa povrtlarstvom”, “Proizvodnja povrća i Melioracije” na Odsjeku agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli.

Na  predavanju će polaznicima biti prezentirane sljedeće teme:

– Mjere poboljšanja kvaliteta zemljišta: kalcifikacija, fosfatizacija, kalizacija, humifikacija

  1. Navodnjavanje poljoprivrednih kultura: određivanje momenta navodnjavanja, određivanje količine vode za navodnjavanje, kvalitet vode za navodnjavanje.
  2. Fertirigacija – primjena mineralnih đubriva sa navodnjavanjem

Svi građani koji su zainteresovani za prisustvovanje na tematskom predavanju mogu se prijaviti na kontakt telefon 033 291-253. ili  email : [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top