Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Pravljenje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Pravljenje zaliha: Znate li koliko koja hrana ima rok trajanja?

Potrošnja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština povećana je u trgovinama posljednjih dana, posebno nakon što je proglašena pandemija korona virusa.

U lancima snabdjevanja ima dovoljno svega i to za više mjeseci te nema potrebe za pretjeranim pohodima na maloprodajne trgovine i stvaranje dodatnih i pretjeranih zaliha.

No, ako ste ipak podlegli psihologiji mase i planirate i sami upustiti se u pravljenje kućne rezerve, budite realni i pragmatični. Na kraju krajeva, trošite svoj novac na nešto što ima određeni rok trajanja dok istovremeno situacija ne mora potrajati.

Osim toga, niko neće umrijeti ako ne bude imao dovoljno omiljenog keksa, grickalica, soka i sličnih proizvoda. Čak šta više, u vrijeme haranja virusa treba ojačati imunitet pa se radije snabdijte dovoljnom količinom zdrave hrane.

Ako ste se već odlučili napraviti određene zalihe, neka to budu namirnice s dužim rokom trajanja. Osim toga, kada god to možete, odlučite se za domaće i još bolje – lokalne proizvođače hrane.

Riža može trajati i do 30 godina

Riža je jedna od takvih namirnica. Polirana bijela riža, ako je dobro hermetički zatvorena te sačuvana na hladnom, može trajati i do 30 godina. Rok trajanja smeđe riže je do 12 mjeseci.

Suhe grahorice (grah, grašak, leća, leblebija) takođe ima dug rok trajanja. Na primjer, suhi grah, hermetički zatvoren u velikoj staklenoj boci može trajati gotovo neograničeno. Grahorice su pune proteina te su dobra zamjena za meso. Takođe ih možete i zamrznuti.

So kao mineral može trajati vječno. No, držite je u dobro zatvorenoj posudi kako bi izbjegli prodiranje vlage. U tom će slučaju pomoći i nekoliko zrna riže koji će spriječiti zgrudavanje.

Slično je i sa šećerom. Na njemu se ne pojavljuju bakterije zbog niskog sadržaja vlage.

Rok trajanja meda je do tri godine. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.

Masnoće su podložnije kvarenju. Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dvije godine, ali u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače podliježu užegnuću.

Orašaste plodove i sjemenke na tamnom i hladnom mjestu možete čuvati do godinu dana, a zamrnute i do dvije godine.

Kada je u pitanju konzervirana hrana, svakako provjerite njen rok trajanja, ako ste u mogućnosti, radije birajte onu u staklenoj ambalaži.

Obratite pažnju na preporučeni rok trajanja

Brašno je podložnije kvarenju, no ako ga čuvate na suhom, tamnom i hladnom mjestu i bez uticaja štetočina kao što su moljci, može trajati do 12 mjeseci. Cjelovito brašno, ne samo pšenično nego i heljdino, proseno i sl. brašna, imaju rok trajanja do šest mjeseci.

Suhomesnati proizvodi imaju duži rok trajanja, a zavisi od udjela masnoće i vode. Svakako provjerite šta piše na ambalaži. Radije kupujte cjelovita pakovanja te režite po potrebi, umjesto već izrezanih narezaka. Ove proizvode možete i zamrznuti bez straha da će izgubiti nutritivnu vrijednost i strukturu.

Ulja kao što su bučino, sezamovo i slične nerafinirane vrste su osjetljivije te ih nakon otvaranja držite u frižideru. Maslac nema dug rok trajanja, potrebno je držati ga u frižideru dok u zamrzivaču može trajati do devet mjeseci. Sirevi imaju kraći rok trajanja, a što su tvrđi, mogu duže trajati. Po potrebi ih možete i zamrznuti.

Kada je u pitanju mlijeko, provjerite rok trajanja na ambalaži. Neotvoreno ga možete čuvati na temperaturi do 24°C, a nakon otvaranja u frižideru do tri dana.

Oprez s jajima i mesom

S jajima budite oprezni. Njihov uobičajeni rok trajanja je mjesec dana. Nakon toga gube dio nutritivnih vrijednosti. Uvijek ih dobro termički obradite. Jaja možete i zamrznuti, ali ne u ljusci.

Svježe meso potrebno je potrošiti u roku koji je naznačen na ambalaži, odnosno u roku od tri dana od kupovine. Naravno, možete ga i zamrznuti, a u tom slučaju ga rasporedite na obroke – zamrzavajte količine koje će vam biti potrebne za jedan obrok. Meso u zamrzivaču može stajati do 6 mjeseci, a nakon toga gubi nutritivne vrijednosti.

Svježe povrće može trajati i do dvije sedmice ako ga držite sačuvano u vrećici, u frižideru, izuzev krompira i paradajza koje treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Zamrznuto povrće uglavnom ima rok trajanja do 12 mjeseci.

Slična je situacija s voćem. U frižideru ćete mu produžiti rok trajanja, osim kada su u pitanju banane. Njih nije preporučljivo držati na hladnom mjestu.

Mesne prerađevine koje sadrže veću količinu vode, kao što je parizer salama, kuhana šunka, vrat i sl. imaju kratak rok trajanja. Njih nije preporučljivo zamrzavati jer se tada voda u njima kristalizira te gube strukturu.

Kod zamrzavanja namirnice dobro zatvorite u vrećice ili posude kako ne bi poprimile mirise druge hrane.

Izvor: agroklub.ba
Foto: Servis Flickr licenca CC

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top