Vijesti iz svijeta

Pravda za Palestinu: U Londonu protest zbog Balfourove deklaracije

Članovi palestinskih i britanskih nevladinih organizacija održali su u Londonu protest povodom 100. godišnjice otkako je Velika Britanija Balfourovom deklaracijom postavila kamen temeljac izgradnji jevrejske države na palestinskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Protest, pod velikim sigurnosnim mjerama, počeo je ispred zgrade američke ambasade u Londonu, a okupljeni su šetali sve do Trga Parlamenta.

Na četverosatnim protestima okupljeni su uzvikivali slogane “Slobodna Palestina”, “Pravda za Palestinu” i nosili transparente “Podrška Palestini”.

Tokom protesta došlo je i do napetosti, jer je pred demonstrante izašla grupa izraelskih pristalica. Policija je intervenisala kordonom između ove dvije grupe.

Britanski oporbeni laburistički vođa Jeremy Corbyn podržao je video-zapisom danas održane proteste.

Palestinsko-izraelski konflikt traje cijelo stoljeće, a sve je počelo na današnji dan 1917. godine kada je Velika Britanija Belfourovom deklaracijom postavila kamen temeljac izgradnji jevrejske države na palestinskoj zemlji.

Britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour lordu Walteru Rothchildu, vođi jevrejske zajednice u Engleskoj, poslao je pismo u kojem je istakao da britanska vlada podupire prijedlog stvaranja jevrejske države u Palestini.

Deklaracija je trebala ohrabriti jevrejsku dijasporu u SAD-u za koju je Velika Britanija smatrala da je jaka i utjecajna zajednica. Deklaracijom je predviđeno da se teritorij bez naroda da narodu bez teritorija, a pored toga, ona je postavila temelje britanskog protektorata na teritoriji Palestine koju je priznala Liga naroda 1922. godine.

Nakon Balfourove deklaracije u periodu 1920.-1940. intenzivirane su migracije Jevreja ka Palestini. Migracije su pojačane i nakon genocida nad Jevrejima u Evropi tokom Drugog svjetskog rata.

Država Izrael je proglašena 1948. godine, što su Palestinci nazvali “Nakbom” (Velikom katastrofom).

Palestinci su s negodovanjem reagirali na nedavnu izjavu britanske premijerke Therese May koja je kazala da se zvanični London ponosi svojom ulogom u uspostavi izraelske države i da će s ponosom obilježiti 100. godišnjicu Balfourove deklaracije.

Palestina pak od Velike Britanije traži izvinjenje zbog te deklaracije, kao i priznavanje nezavisne palestinske države. Velika Britanija je 2012. godine bila suzdržana u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kada se glasalo o priznavanju nezavisne palestinske države.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button