Islamske temeU Fokusu

Prateći tok svog posta

Post predstavlja jedinstvenu priliku da fokus kojeg u uobičajnoj svakodnevnici usmjeravamo na ishranu, preusmjerimo na ostala područja života i djelovanja.

To se prvenstveno odnosi na ono što nosimo unutar nas.

Kada pratimo tokove vlastitih misli, analiziramo svoje djelovanje – sadašnje, prethodno ili nadolazeće i budemo više prisutni u momentu.

Kada u većoj mjeri držimo kontrolu u svojim rukama, prije svega nad samim sobom, a onda i u pogledu ostalih područja naše odgovornosti.

I onda smo u stanju da uvidimo poziciju svoje relacije sa Svevišnjim i koliko smo zadovoljni sa njom.

Jesmo li fokusirani na svoj odnos sa svojim Stvoriteljem u dovoljnoj mjeri ili ne stižemo trenutnim krojem svakodnevnice koja nas obilježava?

Da li je fokus dovoljno usmjeren na nas i naše djelovanje, umjesto na analiziranje drugih ili upoređivanje sa njima?

Jesu li tuđi životi savršeniji od onog što mi držimo u svojim rukama, svjesni koliko treba da radimo na istom?

Dakle, post jeste jedan vid brige o svom cjelokupnom biću kroz kojeg dobivamo priliku da idemo korak dalje u pronalasku boljeg za svoje postojanje.

Spoznajemo koliko malo nam je zaista potrebno, koliko jedan sat vremena može da bude i kratak i dug, te u kolikoj mjeri samokontrola počinje našom odlučnošću i spremnošću da se izborimo s izazovom.

Jer u osnovi sve počinje sa nijjetom, svjesnom odlukom da preuzimamo odgovornost i obavezujemo se da ćemo ostvariti zadate ciljeve i samo djelovanje koje vodi ka njima.

Vjerujemo da mi to možemo i da je to ono što nam treba.

A onda On svojom sveprisutnošću da olakšanje i uputu.

Shodno specifičnim okolnostima kako prethodnog tako i ovog ramazana, dočekajmo ga fokusirajući se više na neopipljive aspekte njegove vrijednosti, svjesno precizirajući korake i aktivnosti.

Više ćemo iftara dočekati u toplini svojih domova sa svojom porodicom, možda su baš oni prilika da usvojimo neke nove navike i dugoročno se okoristimo.

Zdravija ishrana, ciljevi kojima izlazimo iz svoje komforne zone, te lista dobrih djela koje ne obavljamo svakodnevno.

Detaljnija analiza trenutne pozicije u kojoj se nalazimo na skali života, te prilika da dovama osiguramo uspjeh i ostvarenje sljedećih koraka na putu kojem hodimo.

I za kraj, milost i samilost, prema sebi i svojim stanjima, kao i pozicijama drugih, znanih i neznanih.

Neizvjesnost cjelokupne situacije u kojoj cijeli svijet danas postoji iz dana u dan neka bude naša inspiracija da ostvarimo više i pružimo više u ovom danas.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button