Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Praktični dio edukacije iz oblasti plasmana poljoprivrednih proizvoda održan u “Klasu”

Praktični dio edukacije iz oblasti plasmana poljoprivrednih proizvoda održan u “Klasu”

Općina Novi Grad Sarajevo relizirala je još jedan vid besplatne edukacije građana iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Riječ je o tematskom predavanju “Plasman- tržište poljoprivrednih proizvoda“, koje je realizirano u sklopu Programa podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji, koji ova lokalna zajednica provodi s ciljem razvoja tržišno orjentisane poljoprivredne proizvodnje na svom području.

Predavač je bio prof. dr. Sabahudin Bajramović, redovni profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U okviru teoretskog dijela edukacije, polaznici su imali priliku saznati više informacija iz oblasti tržišta poljoprivrednih proizvoda poput ponude i potražnje, vrsta cijena poljoprivrednih proizvoda i faktora koji utiču na tržište poljoprivrednih proizvoda. Također su imali mogućnost upoznati se sa načinom kako postati tržišno orjentisani poljoprivredni proizvođač od izrade biznis plana do same implementacije plana i njenog praćenja.

Praktični dio predavanja održan je u firmi “Klas“ d.d. , jednom od lidera prerađivačko prehrambene industrije u BiH.

Tom prilikom, polaznicima je dobrodošlicu poželio pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, koji je predstavio brojne aktivnosti koje je općina realizirala u proteklom periodu u cilju razvoja poljoprivrede.

Izvršni direktor „Klasa“ Smajil Korajlić predstavio je firmu „Klas“ i načine njenog tržišnog poslovanja, dok je dio koji se odnosio na otkup jagodičastog voća sa akcentom na malinu, predstavio Emir Babić, rukovodilac stručne službe za otkup jagodičastog voća i ljekobilja.

Predavač prof. dr Sabahudin Bajramović je uz ostalo izlaganje istakao i važnost prerađivačkih kapaciteta na području Kantona Sarajevo, kao vrlo važnog faktora u odlučivanju kojom primarnom poljoprivrednom proizvodnjom se treba baviti.

Nakon završenog predavanja polaznici su imali priliku degustirati „Klasove“ hurmašice, tulumbe i puding sa šumskim voćem uz voćne sokove.

Uz tematsko predavanje „Plasman – tržište poljoprivrednih proizvoda“, u ovoj godini su održane i edukacije građana iz oblasti povrtlarstva kao izvora novog biznisa, zatim voćarstva, proizvodnje tržišno najprofitabilnijih vrsta voća, te prerade voća i povrća.

Provođenjem seta podsticajnih mjera, kao što su finansijski podsticaj za razvoj poljoprivrede, dodjela plastenika, formiranje Bosanske tržnice i drugih, uticalo je na razvoj intezivnije poljoprivredne proizvodnje na području općine Novi Grad i kao osnovno zanimanje, a velikim dijelom i kao dodatno zanimanje stanovnika općine.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top