Humanitarni radU Fokusu

Poziv za volontiranje u projektu Udruženja Svitanje “Dajte im razlog za osmijeh”

Humanitarni sektor Udruženja Svitanje već desetu godinu organizuje akciju prikupljanja školskog pribora za povratničku djecu.
Akcija je započela 2009. godine na osnovu ideje nekoliko studenata iz Istočne Bosne, koji svjedoče teškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju povratnička djeca, kao i njihovi roditelji.

Za devet godina rada i provođenja akcije prikupljanja školskog pribora, volonteri Udruženja obišli su Zvornik (Drinjača, Raševo, Kula Grad, Novo Selo, Kamenica, Jošanica, Liplje, Križevići, Divič), Vlasenica (Milići, Cerska, Rovaši, Skugrići, Čelebići, Dubnica, Konjević Polje), Goražde, Rogatica, Ustikolina, Stolac, Vrbanjci, Prijedor, Prozor, Bijeljina, Bosanski Šamac, Glamoč i Livno. Tokom realizacije Projekta vršili smo podjelu ruksaka, knjiga, školskog pribora, jednokratnih stipendija kao i druge pomoći u vidu garderobe i obuće; i na kratko su vraćen osmijeh na lica tih malih hrabrih ljudi. Prošle godine u ovom projektu je bilo obuhvaćeno 600 djece, a ove godine planirano je širenje projekta na još neka područja manjeg BH entiteta, ali i na teritoriji cijele države.

Također, u sklopu ovog projekta, obezbijedili smo ekskurziju za 15 učenika iz Rogatice koji su u Sarajevu proveli zimski raspust. Djeca su imali priliku da prisustvuju kreativnim radionicama, školi skijanja i plivanja itd. Prošle godine smo pomogli školu u Novoj Kasabi, gdje smo opremili kabinet hemije i tjelesnog odgoja.
Ove godine, pored prikupljanja pribora (obezbijeđeno je 1000 ruksaka sa opremom) planiramo obogatiti Projekat tako što ćemo omogućiti mladim ljudima iz povratničkih mjesta, da uzmu učešće u raznim edukativnim programima, raspisat ćemo konkurs za najbolje litararne radove, podijelit ćemo stipendije za najbolje učenike itd. Podjela ruksaka će se održati 1. i 2. septembra 2018.

[smartslider3 slider=4]

Projekat je već postao prepoznatljiv, a ove godine je podržan od Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe, koji je i generalni pokrovitelj.
Prikupljanje pribora vršit će se 25. i 26. avgusta (subota i nedjelja) i to:
pred Bingo marketima: TC Merkur-Otoka, Alipašino Polje i Stup
te u ROBOT marketima: Hrasno, Socijalno i Rajlovac,
sve u terminima od 11:00 do 20:00.

Primalac: Udruženje Svitanje,
Svrha uplate: Za akciju Dajte im razlog za osmijeh.
Ovoj akciji možete doprinijeti i volontiranjem u jednom od spomenutih marketa, popunjavanjem sljedećeg obrasca:

OBRAZAC

Nijedan naš doprinos nije mali, ako je od srca i ima plemenit cilj. Pomoći djecu i omogućiti im pravo na školovanje zaista spada u djelo koje će im izmamiti osmijeh na lice. Znat će da nisu zaboravljeni i da postoji neko kome je stalo do njihove budućnosti. Pozivamo vas da budete dio ovog tima i da nam pomognete da obradujemo mališane i olakšamo njihovim roditeljima, jer lična sreća je u sreći drugih.

Video prezentacija prošlogodišnjih aktivnosti:
https://www.youtube.com/watch?v=FEqL8FRSq2c

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button