Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Pozitivna priča iz Visokog: Uzgoj malina je strateški interes domaće ekonomije

Pozitivna priča iz Visokog: Uzgoj malina je strateški interes domaće ekonomije

Bosna i Hercegovina svake godine udvostručuje proizvodnju i izvoz malina na zahtjevno evropsko i svjetsko tržište.

Prema grubim procjenama stručnjaka, u BiH je trenutno između 5.000 i 6.000 duluma pod zasadima maline različitih sorti, a taj broj bi se u narednoj godini mogao povećati na čak 10.000 duluma, ili još i više. Sve to uzrokovalo je da se BiH prošle godine nađe među 12 zemalja koje se ubrajaju među najveće uzgajivače malina u svijetu. Na prvom mjestu bila je Srbija.

Edin Zukan, vlasnike firme „Frutti-Funghi“ iz Visokog, koja se bavi otkupom šumskih plodova i bobičastog voća kazao je kako je njegova firma u 2014. godini izvezla 200 tona maline na zapadno tržište, što je u odnosu na 100 tona koje je izvezao u 2013. godini, porast od 100 posto.

– Za narednu godinu planiramo izvoz od 400 tona, što će opet biti povećanje izvoza za 100 posto.

 

Ogroman otkup malina zabilježila je i najveća bosanskohercegovačka prehrambena industrija „Klas“ Sarajevo. U ovoj godini otkupila je od domaćih uzgajivača više od 600 tona malina, te drugog jagodičastog i šumskog voća.

– Uzgoj malina je izuzetno profitabilna djelatnost. Od tri duluma pod zasadima malina, sa kojih se može ubrati tri tone maline, ali i više ukoliko je godina dobra i ukoliko se prati moderna tehnologija, četveročlana porodica može dosta solidno živjeti – kaže Zukan.

– To je posao koji se radi kod kuće, u krugu svoje porodice, a obezbjeđuje lijep i prijatan život – dodaje on.

Stručnjaci objašnjavaju kako je Bosna i Hercegovina zemlja sa dosta usitnjenim zemljišnim posjedima, koji su u najvećoj mjeri razasuti po brdovitim predjelima. To, kažu, predstavlja prepreku za uzgoj velikih površina žitarica, ali ne i za uzgoj malina i drugog bobičastog voća, što može biti šansa za hiljade nezaposlenih u zemlji, piše NAP.

 

Ova kompanija ima veliku potražnju za malinom koju izvozi na tržišta Slovenije, Njemačke, Austrije, Francuske, Italije i Turske.

Uz ovaj tekst donosimo vam i reportažu o raktivnostima na edukaciji koje ovo kompanija provodi u Visokom:

{youtube}kStXrckyDaQ{/youtube}
 
{youtube}pArWvPuVak4{/youtube}
 
Akos.bA
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top