Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Povratak FK Velež: Inat mostarskog Feniksa

Povratak FK Velež: Inat mostarskog Feniksa

Nije toliki problem pasti. Veći je problem ponovo ustati na noge, karakterom i snagom volje poraziti probleme i na njima učiti zbog bolje budućnosti.

I najveći su padali, pa se vraćali, a njihov put bio je temelj najljepših priča o uspjehu, od kojih malo koja može proći bez one mračnije strane. A ona je, valjda, nužna da bi priča bila potpunija i ljepša.

A šta je sve Fudbalski klub Velež doživio i proživio teško može stati u jednu priču. Još od 26. juna 1922, kada su udareni njegovi temelji, klub iz grada na Neretvi krčio je put kroz močvaru političkih prepreka i nepravdi, zabrane djelovanja, izbjeglištvo, uspone i padove.

Padao je Velež, ili je samo “morao skakati dole”, bio je najveća sportska žrtva rata u Bosni I Hercegovini, ali njegov duh i karakter ništa nije slomilo.

Tri godine nakon što je ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, mostarski Feniks još se jednom uzdigao iz pepela, odlučan da se, u inat svemu što je proživio u poslijeratnom periodu, vrati u vrh bosanskohercegovačkog fudbala, s armijom navijača koja je plasman u bh. elitni rang propratila spektakularnim slavljem, koje je obojilo Mostar u crveno.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top