Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Povodom 5. aprila Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine položeno cvijeće na spomen-obilježja

Povodom 5. aprila Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine položeno cvijeće na spomen-obilježja

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položili su jutros bijele ruže na spomen-obilježja povodom 5. aprila Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine. Ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja.

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući dr. Gavrić položili su cvijeće na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

  • Gradsko vijeće Grada Sarajeva je usvojilo odluku da 5. april bude Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ove godine, u vanrednim okolnostima, prvi put zvanično obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program poštujući naredbe nadležnih tijela. Ali, sjećanje moramo čuvati – poručio je dr. Gavrić.

Gradonačelnik Skaka ističe da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade.

  • Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo – naveo je gradonačelnik Skaka.

    akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top