Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Povećanja akciza će uništiti domaću proizvodnju sokova i vode

Povećanja akciza će uništiti domaću proizvodnju sokova i vode

Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda upozorava da će, ukoliko dođe do predloženog povećanja akciza od 15 feninga na postojeću cijenu proizvoda, to ugroziti opći opstanak ove industrije na bh. tržištu.

Ekonomski analitičari tvrde da uvođenje, kako kažu, diskriminatorskog poreza neće biti ekonomski efikasno za našu zemlju, prenosi FTV.

Još jednom su proizvođači bezalkoholnih pića i voda izrazili zabrinutost zbog mišljenja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH povodom najavljenih povećanja akciza na ova pića. Bezuspješno su pokušavali razgovarati s donosiocima odluka. Poručuju – prilikom donošenja ovakvih izmjena mora postojati strateško istraživanje koje će pokazati šta to znači za poslovanje domaćih privrednika.
Predsjednik Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda Haris Mušlić ističe da brojna radna mjesta mogu biti ugrožena, njih preko 500, a upozorava i na mogući ogroman upliv ilegalnih proizvoda. Podsjeća da Srbija nema nikako akcize na bezalkoholna pića.

Naglašavaju i da zemlje Evropske unije ukidaju ove akcize, a da se u našoj zemlji one pokušavaju uvećati. To znači da bi ti proizvodi poskupjeli za 15 feninga. Ekonomski analitičari postavljaju pitanje zašto oporezivati baš ovu kategoriju kada znamo da u BiH nema diferencirane stope PDV-a koja bi oporezivala luksuznu robu, a ne robu koja direktno pogađa domaću privredu i one najugroženije.
Dekanesa Ekonomskog fakulteta Američkog univerziteta u BiH Adisa Omerbegović-Arapović tvrdi kako, zbog eventualnog gubitka poslova u ovoj industriji i gubitka konkurentnosti domaće proizvodnje u industrijih bezalkoholnih pića u odnosu na strane proizvođače, postoji velika sumnja da to nije ekonomskih efikasno.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je jasan – on je protiv tih nameta.
Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH sada su u parlamentarnoj proceduri.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top