Islamske teme

Pouke o moralu i bogobojaznosti: O korišćenju vremena

Vrijeme je nešto što se ne može vratiti, što se ne može dati, kupiti, oteti. Ono se može iskoristiti ili ne, upropastiti ili ne, izgubiti ili ne. Zato islam naređuje veoma ozbiljan tretman vremena. Po islamskom učenju, ko vjeruje u Allaha, dž.š., i Sudnji dan taj treba da cijeni vrijeme, da ne dopusti da mu ijedan momenat prođe uzalud.

Posebno kada znamo da se u jednom času može nepovratno izgubiti veoma mnogo, da se čovjek u samo jednom času može upropastiti, odnosno da u jednom času može osigurati vječnu sreću, onda nam je dovoljno jasno da naš stav prema vremenu, koje predstavlja izuzetnu dragocjenost, mora biti do kraja ozbiljan i promišljen. Ovu specifičnu riznicu treba iskoristiti do maksimuma. To će nam koristiti posebno na ahiretu, kada budemo ubirali plodove svoga rada na ovom svijetu.

Kada čovjek osvane pa klanja sabah, treba da je sretan i zahvalan Allahu, dž.š., što mu je pružio priliku da iskoristi i ovaj dan što će mu vrijediti u vječnom životu. Jer da ga je na spavanju zadesila smrt sada bi, kao i svi umrli, želio da je živ, da slavi Allaha, dž.š., i na taj način zarađuje za ahiret.

Pravi musliman će, za svaki svjesno napravljeni prekršaj, sam sebe kazniti, kako bi se preodgojio. Tako, naprimjer, zbog prejedanja ili konzumiranja sumnjive hrane, on će se kazniti glađu, postom: zbog gledanja u ono što je zabranjeno, haram, on će gledati samo preda se.

Zabilježeno je da je hazreti Omer, r.a., jedanput zakasnio u džemat na ikindiju pa je sam sebe kaznio time što je uvakufio komad zemlje čija je vrijednost iznosila 2000 dirhema.

Ibn Omer pak jednom prilikom zakasni na akšam namaz toliko da je ugledao dvije zvijezde. Zbog toga je oslobodio svoja dva roba.

Izvor: Pouke o moralu i bogobojaznosti

Autor: Derviš Spahić

Za Akos.ba pripremila: Arnela M.

Povezani članci

Back to top button