Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Klopče – Pečuj na Koridoru Vc

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Klopče – Pečuj na Koridoru Vc

U Sarajevu je potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) ukupne dužine 5,78 kilometara.

Ugovor su potpisali Jasmin Bučo v.d. direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitor i Hamed Ramić, direktor Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo, na čelu konzorcija te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu supotpisnika, i u ime izvođača radova Josip Kuzmanić, direktor regije Strabag AG, Austrija.

Početkom radova na ovoj dionici bit će otvoreno prvo gradilište na Koridoru Vc za novi investicioni ciklus vrijedan 892 miliona eura.

– Potpisivanje ovog ugovora rezultat je napornog rada Vlade FBiH, jer su u međuvremenu donijete značajne odluke u cilju rješenja problema, zbog kojih u prethodnom periodu nije bio moguć nastavak izgradnje ove dionice. Dogovoren je kredit s EBRD-om u iznosu od 36 miliona eura, kojim je konačno zatvorena finansijska konstrukcija – istakao je ministar Lasić.

Kako je pojašnjeno značajniji radovi na dionici Klopče – Pečuj (Donja Gračanica) obuhvaćaju izgradnju četiri vijadukta i dva tunela. Vrijednost ugovora je 107.879.289,94 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem međunarodnih finasijskih institucija OPEC fonda za međunarodni razvoj i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti okončani dvije i po godine nakon njihovog početka.

– Rok izgradnje je 30 mjeseci. Bit će izgrađeno 5,8 km, a na dionici se nalaze četiri vijadukta, jedan most od 250 metara iznad rijeke Bosne. Ovo je jedna od najkomplikovanijih dionica, jer se radi na klizištu. Radit će 700 radnika i 100 inženjera. Bit će posla za građevinski sektor. Također lokalna zajednica imat će koristi posebno kamenolomi i Željezara Zenica – istakao je Ramić.

Većina sredstava za novih 84 kilometra dogovorena je sa međunarodnim finansijskim institucijama.

– Ili smo postavili kredibilan okvir za zatvaranje finansijske konstrukcije. Sada očekujemo da državne institucije nastave sa punom posvećenosti i dovrše procedure koje će rezultirati potpisom ugovora – istakao je Bučo, v.d. direktora Autocesta FBiH.

Akos.ba

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com