Vijesti iz svijeta

Potpisan sporazum: Od 1. jula niže cijene roaminga u regiji

Regionalni sporazum o roamingu koji omogućava niže cijene roaminga od 1. jula, potpisan je danas na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana koji se održava u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

U prvoj fazi, od 1. jula, cijene rominga će biti niže za 27 %, a od 1. jula 2021. godine, roaming bi trebalo da bude ukinut u zemljama Zapadnog Balkana.

Cijena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85 %, jer Albanija do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Potpisivanje regionalnog sporazuma o roamingu dokaz je da u regionu postoji jaka politička volja za digitalnu transformaciju cijelog Zapadnog Balkana, poručila je danas evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel.

“Da budem potpuno jasna, ovo je vaš, a ne naš sporazum. Ovo potpisivanje je dokaz jake političke volje da se ostvari odvažna regionalna digitalna transformacija. To je jak signal za regionalnu saradnju i evropsku perspektivu”, navela je.

Da je regionalni sporazum o roamingu jasan znak političke volje i posvećenosti svih lidera regionalnoj saradnji, ocijenila je predsjednica Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Ona je objasnila da uspješna primjena sporazuma podrazumjeva i to da će građani regiona imati fer i jednak tretman.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao kazao je da Beograd potpisivanjem Sporazuma o roamingu u regionu pokazuje liderstvo i političku odlučnost da sarađuje i napreduje.

Podsjetio je da slične sporazume već imaju pojedine zemlje istočne i zapadne Afrike, a da takve inicijative postoje i u Aziji i u Karipskom regionu.

Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana održava se danas i sutra u Beogradu, uz učešće oko 3.000 učesnika iz 30 država regiona, Evrope i svijeta.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button