Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Potpisan sporazum o sufinansiranju projekata regulacije rijeka Lepenice i Miljacke

Potpisan sporazum o sufinansiranju projekata regulacije rijeka Lepenice i Miljacke

Riječ je o raspodjeli namjenskih sredstava Kantona Sarajevo iz vodnih naknada za regulisanje riječnih tokova kako bi se umanjile štetne mogućnosti i posljedice nastajanja poplava.

“Vodne naknade se skupljaju i raspoređuju između Agencije za vodno područje rijeke Save i ministarstava. Ministarstva komuniciraju sa Općinama, načelnici kandidiraju projekte sa njihove teritorije, te se po odabiru projekata objavljuju javni pozivi za odabir izvođača. Na području općine Novi Grad nastavljamo projekte regulacije rijeke Lepenice i regulacije rijeke Miljacke profila P1-P7”, pojasnio je ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić.

Ukupna vrijednost sporazuma je 540.000 KM sredstava vodnih naknada koje ministarstvo raspoređuje prema općinama.


“Mi već nekoliko godina zaredom radimo sanaciju vodotoka rijeke Lepenice zajednički sa Ministarstvom privrede KS i može se reći da je urađen značajan dio posla na ovom projektu. U centralnom dijelu naselja Zabrđe već je realizovano sve što je bilo planirano projektom, a imamo plan da stignemo sve do deponije u Smiljevićima.

Što se tiče Miljacke riječ je o značajanom dijelu korita koji je inače u dosta lošem stanju, na potezu uzvodno od mosta na magistralnom putu Stup-Semizovac pored lokacije firme Vranica. Jako je značajno kako zbog prevencije poplava na ovom dijelu, tako i zbog higijensko – epidemiolških razoga da se radi regulacija vodotoka Miljacke, te u narednom periodu očekujemo izbor izvođača radova”, kazao je načelnik Efendić govoreći detaljnije o projektima koji će se realizovati.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top