Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Sportske novosti > Potpisan memorandum o razumijevanju između FK Sarajevo i FK Željezničar

Potpisan memorandum o razumijevanju između FK Sarajevo i FK Željezničar

Međusobni dueli Sarajeva i Željezničara u potpunosti vrate fokus javnosti na najvažniju sporednu stvar na svijetu, a rezultati utakmica, potezi igrača i pojedinci, koji su riješili pitanje pobjednika predstavljaju teme razgovora, koje se prepričavaju generacijama i godinama.

S ciljem održavanja bogate tradicije ovog velikog sportskog događaja, potpisan je memorandum o razumijevanju između FK Sarajevo, FK Željezničar te organizatora premijerligaškog takmičenja, Nogometnog Saveza BiH o broju ulaznica za gostujuće navijače u jesenjem dijelu sezone 2017/18. Tako, klubovi zajedno sa krovnom kućom bh. nogometa, pokazali su spremnost na dogovor te želju da se nesuglasice iz prethodne sezone otklone i omoguće navijačima odgovarajuće uslove za praćenje ovog nogometnog spektakla.

“Želja nam je da stvorimo što bolje uslove navijačima za praćenje utakmica. Derbi ima bogatu tradiciju i samo zajedničkim aktivnostima možemo vratiti stari čar derbija. Vjerujemo da će u subotu proteći sve u najboljem redu, te da ćemo nakon utakmice, gdje se nadamo ispunjenim tribinama, pričati samo o kvalitetnom nogometu. Drago nam je što smo pronašli zajednički jezik, te će navijači oba kluba imati odgovarajući broj ulaznica na utakmicama na Koševu i na Grbavici.”, rekla je Sabrina Buljubašić, generalna direktorica FK Sarajevo.

“Drago nam je da smo postigli dogovor na obostrano zadovoljstvo. Bitno je da se Vječitom derbiju vrati prijašnji ‘sjaj’ i zbog toga smo ozbiljno pristupili rješavanju svih problema. Želimo da navijači oba kluba uživaju u utakmicama na Koševu i Grbavici”, kazao je Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar

Kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić se također osvrnuo na predstojeći derbi, koji je pored Sarajevo Film Festivala, jedan od najposjećenijih događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u ovoj godini. Ministarstvo kulture i sporta KS je partner kako Sarajevo tako i Željezničaru.

“Ministarstvo kulture i sporta podržava nastojanja i napore oba kluba za što kvalitetnije održavanje sarajevskog derbija koji je zasigurno jedan od najznačajnijih naših događaja. Drago mi je da je postignut dogovor i vjerujem da će u subotu sve proteći u najboljem redu”, poručio je ovim povodom ministar Kurić.

Ispred Nogometnog saveza BiH, generalni sekretar, Jasmin Baković prenio je kolika je zapravo važnost gradskog derbija između Sarajeva i Željezničara za bh. nogomet.

“Derbi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar imaju poseban značaj i vrijednost za bh. nogomet. Tradicija i reputacija dvije nogometne institucije, generacije istinskih legendi, bezbroj nezaboravnih mečeva na Koševu i Grbavici – predstavljaju i obavezu i inspiraciju da se sačuva duh i snaga sarajevskog derbija. Zbog toga, sve navijače, bez obzira na klupsku pripadnost, može da raduje memorandum o razumijevanju koji u dobrosusjedskom maniru definiše odnose ovih klubova u pogledu odigravanja predstojećih utakmica. Ostaje samo da na svim narednim mečevima Sarajeva i Željezničara poželimo viteško nadmetanje ekipa na terenu i navijača na tribinama”, izjavio je Baković.

Predstojeći derbi između FK Sarajevo i FK Željezničar igrat će se u subotu, 19. augusta, s početkom u 20 sati. Organizator utakmice, FK Sarajevo apeluje na navijače oba kluba da blagovremeno kupe svoje ulaznice, te da se upute na vrijeme ka stadionu Koševo. Želja svih učesnika u predstojećem derbiju jeste da susret protekne u fer i sportskoj atmosferi kako na terenu, tako i na tribinama.

klix

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top