Vi ste ovdje
Home > Srebrenica u fokusu > Potočari: U dolini bijelih nišana smiraj će naći još 71 žrtva genocida

Potočari: U dolini bijelih nišana smiraj će naći još 71 žrtva genocida

U dolini bijelih nišana, kako mnogi nazivaju mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, danas će biti ukopani posmrtni ostaci još 71 žrtve genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine, piše Anadolu Agency (AA).

Dva brata, očevi i snovi, sedam maloljetnika, jedna žena… Danas će konačni smiraj pronaći posmrtni ostaci onih koje su njihovi najmiliji tražili više od dvije decenije.

Svaki broj na zelenom tabutu jedno je ime, osoba koja je imala porodicu, život, posao. Za sedam od njih mladost je prerano prekinuta. Nisu dočekali ni punoljetnost. Iz školskih kupa otišli su u smrt. Ubijeni su, a da nisu znali ni razlog za to.

Mnogobrojni članovi porodica ubijenih, komšije, prijatelji, ali i mnogobrojni građani iz svih dijelova BiH, regije i svijeta danas su tu. Došli su da odaju počast 71 žrtvi koja će danas biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra, ali i ostalim 6.504 bijela nišana koji svjedoče o najvećoj tragediji koja je nakon Drugog svjetskog rata zabilježena na tlu Evrope.

Veliki broj njih će danas smiraj naći do, prehodno ukopanih, očeva, djedova, braće, amidža, dajidža. Novi mezari su spremni da se u njih spuste posmrtni ostaci uglavnom nekompletnih tijela srebreničkih muškaraca i dječaka.

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana danas u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top