Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Potočari: Klanjana dženaza za još 35 žrtava srebreničkog genocida

Potočari: Klanjana dženaza za još 35 žrtava srebreničkog genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza za 35 žrtava genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović koji je kazao: “Gospodaru naš, ujedini naša srcu u vjeri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovo Srebrenica.”

Više hiljada ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije, u Potočarima je klanjana dženaza-namaz, a zatim je čitanjem imena počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima do mezara gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

U sklopu vjerskog dijela obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici, glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana “Derviš i smrt”, a upriličen je i “Srebrenički inferno” koji je prvi put izveden 2003. prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje.

Proučena je i Šehidska dova.

Potočari: Ukopani posmrtni ostaci četiri maloljetnika i bračnog para Dudić 
 
 Tabuti sa posmrtnim ostacima četiri maloljetnika – Vesida Ibrića, Ferisa Mehmedovića, Muhameda Alića i Edina Burića, spušteni su u mezare u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

Imali su između 16 i 17 godina kad su ubijeni. Na kolektivnoj dženazi u Potočarima, osim četiri maloljetnika, ukopani su posmrtni ostaci još 31 osobe ubijene u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Najmlađa žrtva na ovogodišnjoj dženazi u Potočarima je Vesid Ibrić. Imao je samo 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje na području Zvornika.

I Feris Mehmedović imao je 16 godina. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice. Ukopan je pored oca Bajre.

Posmrtni ostaci 17-godišnjeg Muhameda Alića su ekshumirani 2005. godine na lokalitetu Poljanci, na području Srebrenice. I on je ukopan pored oca Ibrahima.

I posmrtni ostaci 17-godišnjeg Edina Burića ukopani su na kolektivnoj dženazi u Potočarima. Njegov otac Ahmo nikada nije pronađen.

Među 35 žrtava srebreničkog genocida, koji su konačni smiraj pronašli na ovogodišnjoj dženazi, nalazi se i bračni par Dudić – Nijazija i Remzija.

Remzija je imala samo 20 godina i bila je u šestom mjesecu trudnoće.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima su 43 osobe zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top