Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Poteškoća je uvijek propraćena sa olakšicom

Poteškoća je uvijek propraćena sa olakšicom

Allah Uzvišeni je kur’anskoj suri El-Inširah (Širokogrudnost) objavio: “Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!” (El-Inširah, 5-6)

To je duboka istina koju je Allah sažeo u tim riječima. Često prevedeno “sa poteškoćama je i last”, čini se da čitaoci misle da će teške okolnosti u životu biti praćene lahkoćom. Ali u tim riječima postoje bezvremenske istine koje daleko nadilaze taj pojam.

Napravićemo kratka zapažanja o jezičkim frazama koje se tu koriste pa ću pokušati da objasnim šta oni znače za vas i mene.

  1. Predmet ajeta u originalnom arapskom jeziku je lahkoća, a ne poteškoća.
  2. Predmet “lahkoća” je u neodređenom obliku i predikat “teškoća” je u određenom obliku.
  3. Sigurnost je povezana s lakoćom, a ne sa poteškoćama.
  4. Koristi se izraz “sa” umjesto “nakon”.

Na osnovu prve stavke, originalni arapski jezik čini da se slušalac fokusira na lahkoću, a ne na poteškoće. Ajet pokušava da naš um udalji od negativnog iskustva i prebaci ga na olakšanje i udobnost koje još nije iskusio.

Na osnovu druge stavke olakšanje je mnogo veće od teškoće. Za insane je teškoća lakše prepoznatljiva a olakšanje je manje vidljivo. Ali olakšanje koje vam je Allah dao sa nekom teškoćom možda nije ono što ste očekivali. Možda je ono već tu a da ga niste čak ni prepoznali. Također, može doći u fazama a ne odjednom.

Na osnovu treće stavke, ljudi se podsjećaju da oni postaju veoma sigurni u poteškoće, ali vrlo sumnjičavi u lahkoću koja je prati. Allah želi da preokrene tu predodžbu. Možda poteškoća nije tako loša kao što mislite da jeste, ali sigurno sa njom postoji (nevidljiva) lahkoća i to je Uzvišenog garancija.

Na osnovu četvrte stavke (i za mene ovo je najdublje), lahkoća ne dolazi nužno nakon poteškoće, već skupa sa njom. To znači:

  • da svaka poteškoća koju vidimo istovremeno dolazi s nekom vrstom lahkoće koju ne prepoznajemo. Svaka poteškoća je možda zamjena za nešto mnogo gore čega te je Allah sačuvao.
  • da je lahkoća u ovom životu nešto što je Allah stvorio kao nerazdvojivo od teškoća. Prije nego što neko ima udobnost da ima da vlastiti dom, mora raditi godine teškog rada i štednje. Učenik mora imati poteškoća prije nego što diplomira. Pacijent mora proći kroz poteškoće liječenja kako bi pronašao lahkoću izlječenja. Takav je život. Kada to shvatite, pomislite na poteškoće kao što su trnje na stabljici ruže. Oni moraju koegzistirati, ali jedan je jednostavno sredstvo drugom.

Allah je učinio ljudska bića sposobna da rone u okeane kako bi pronašli bisere, kopajući planine da pronađu dragocjene minerale, putujući velike udaljenosti kako bi pronašli pristojan život.

Sam život nas uči da lahkoća dolazi sa poteškoćama i da se lahkoća ne isplati, niko ne bi prošao kroz poteškoće.

Bez obzira na sve teškoće kroz koje prolazite, lakoća je tu zajedno sa njima. Znam da to ne možete vidjeti i uvijek prepoznati ali u to nema sumnje. To je Allah rekao, ne ja.

Autor: Nouman Ali Kahn

prevod i obrada: Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com