Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Postavljena spomen-tabla na Tomašici: Molimo vas da poštujete sjećanje na žrtve

Postavljena spomen-tabla na Tomašici: Molimo vas da poštujete sjećanje na žrtve

Najveća masovna grobnica otkrivena je 2013. godine na osnovu informacija osoba srpske nacionalnosti Na Tomašici kraj Prijedora, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini iz koje je ekshumirano 435 posmrtnih ostataka osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, od toga 275 kompletnih tijela, postavljena je spomen-tabla sjećanja na žrtve, javlja Anadolu Agency (AA).

“Stojite na mjestu jedne od najvećih grobnica u BiH. Ova zemlja pokriva ostatke bošnjačkih i hrvatskih civila koji su ubijeni od strane srpskih snaga u toku etničkog čišćenja u ljeto 1992. godine. Molimo vas da poštujete sjećanje na žrtve”, napisano je na tabli postavljenoj na Tomašici.

Najveća masovna grobnica otkrivena je 2013. godine na osnovu informacija osoba srpske nacionalnosti. Tomašica se nalazi na području Rudnika željezne rude Ljubija na području gdje su do sada pronađene četiri masovne grobnice.

Prema Zakonu o nestalim osobama Bosne i Hercegovine porodice ubijenih imaju pravo obilježiti sve lokacije pojedinačnih, grupnih i masovnih grobnica.

Prijedorski logoraši godinama traže obilježavanje mjesta stradanja Prijedorčana.

Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Prijedor, kazao je za AA da je organizacija Maxmilian u saradnji sa Međureligijskim vijećem tokom posjete stratištima u BiH posjetila i najveću masovnu grobnicu u BiH Tomašicu u Prijedoru.

“Do sada, a masovna grobnica je otkrivena 2013. godine, nije bilo nikakvog obilježja na ovom mjestu. Pristup do masovne grobnice je neuslovan, puteve nikakvi, a u jesenje dane kiša pada i jama gdje su ekshumirana tijela bude puna vode”, pojasnio je Velić.

Prema njegovim riječima, tokom vremena bi se gubio trag mjesta gdje su bili skrivani posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka više od 20 godina.

“Zbog toga nas raduje činjenica da ima ovakvih aktivista koji obilaze stratišta i ne daju da se zaborave ovakva mjesta. Smatramo da je postavljanje table mali korak i da će u budućnosti doći do toga da se napravi i pristup do same jame Tomašica, da se naravi spomen-obilježje i da se jedan dan u godini, trebao bi biti dan otkrivanja Tomašice, organizuju posjete Tomašici. I da se na taj način ne zaboravi i ne ponovi ono što se desilo”, poručio je Velić.

Na području Bosanske krajine do sada je otkriveno 131 masovna grobnica, od toga samo u Prijedoru i okolici 61 grobnica.

Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top