Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Postaje li Zagreb glavni grad halal turističke ponude u regiji?

Postaje li Zagreb glavni grad halal turističke ponude u regiji?

Na nedavno održanoj konferenciji za medije tijekom Arabian Travel Marketa u Dubaiju,  na kojoj je predstavljena Republika Hrvatska kao nova turistička destinacija rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete dao je intervju za CNN Arabic

U prilogu donosimo sažetak intervjua.

Hrvatska je turistička destinacija koja privlači posjetitelje iz Europe, kao i iz zemalja Zaljeva (GCC) koji su odnedavno sve češći osobito u glavnom gradu Zagrebu. Posjetitelji dolaze na odmor i rekreaciju , istraživati ljepote, kulturne i turističke znamenitosti i sadržaje koje nudi grad  i druga mjesta u Hrvatskoj.

Kako je predstavljeno tijekom konferencije za medije glavni grad Hrvatske,  Zagreb svjedoči porastu broja potražnje gostiju iz GCC zemalja.

                 Postaje li Zagreb glavni grad halal turističke ponude u regiji?

„Hrvatska nudi prirodne ljepote, sigurnost, multikulturalizam, također i islamsku ostavštinu vezane za halal hranu i restorane registrirane pod oznakom halal. Trenutno je u Republici Hrvatskoj 85 halal certificiranih poduzeća. A ako se odluče na posjet Zagrebu turisti mogu uživati u cjelokupnom halal programu, halal hrani, halal smještaju, halal turističkim vodičima itd „ –pojašnjava Dugonjić.

cnn arabic 3

Ljepote Hrvatske

Rukovoditelj je također istaknuo i važnu ulogu Centra u definiranju i promociji halal proizvoda i usluga tvrtki koje nude halal kako u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu,  tako i  u drugim gradovima.

Hrvatska turistička zajednica (HTZ)  je objavila pokretanje nove marketinške kampanje koja ima za cilj privlačenje više posjetitelja s Bliskog istoka u Hrvatsku ove godine, a posebno turiste iz zemalja perzijskog zaljeva. U prilog tomu predstavnica Hrvatske turističke zajednice, Jelena Slavujević tijekom konferencije za medije naglasila je da je prihod od stranih posjetitelja dosegnuo 7.8 milijardi dolara u 2014. godini uz rast od 2,8 posto u odnosu na 2013. godinu.

cnn arabic pic 2

Ljepote Hrvatske

U kontekstu kampanje, koja ima za cilj povećati broj posjetitelja iz GCC-ja u Hrvatsku , Hrvatska vlada radila je na provedbi raznih planova, programa i procedura kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi za turiste iz zaljeva, što je izazvalo pozitivan utjecaj ili odziv u promicanju kafića i restorana kroz izdavanje certifikata akreditiranog Centra.

Glavni grad Zagreb svjedoči porastu broja potražnje gostiju iz GCC zemalja. Zagreb čini 30 posto hotela od svih hotela u Hrvatskoj koji posjeduju halal certifikat “-  istaknula je direktorica TZ grada Zagreba,  Martina Bienenfield tijekom konferencije za medije.

Važno je napomenuti, da je nedavno otvoren Islamski kulturni centar i džamija u gradu Rijeci. Ovo je prva džamija izgrađena na obali Jadranskog mora, gdje nije bilo džamije više od 5 stoljeća.  Džamija će biti jedan od glavnih komunikacijskih značajki u 2016, kada  Hrvatska slavi 100 godina od institucionalnog priznanja Islama.

               Koje mogućnosti pruža razvoj halal turizma u Hrvatskoj?

Gosti iz GCC zaljeva traže mogućnost obavljanja molitve, te posjetu mjesta koje nisu zabranjene šerijatom.  Nadamo se suradnji s investitorima iz GCC zemalja na radu na izgradnji hotela halal paket oznake C. Prihodi od halal turizma dosegnuli su oko 100 milijardi američkih dolara prošle godine, što pruža mnoge pozitivne mogućnosti halal turizmu kako u cijelom svijetu tako i u Hrvatskoj.“- zaključio je Dugonjić.

cnn arabic pic 1

Ljepote Hrvatske

Detaljan intervju možete pogledati na sljedećem linku: http://arabic.cnn.com/travel/2015/05/12/travel-120515-croatia-atm-interview

halal.hr.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top