Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Postači krenuli na Marš mira: Vruće je, ali ne osjećamo napor

Postači krenuli na Marš mira: Vruće je, ali ne osjećamo napor

Marš mira traje tri dana, a počet će 8. jula u 8.45 sati, kada će iz Nezuka kod Sapne kolona učesnika iz cijelog svijeta krenuti ka Potočarima

 

 – Grupa od 16 stanovnika Klokotnice iz Doboj Istoka od jutros pješači ka Nezuku, gdje će se 8. jula pridružiti hiljadama ostalih učesnika ovogodišnjeg Marša mira. Među pješacima iz Klokotnice je i četvero postača, koji, kako su kazali za Anadolu Agency (AA), uprkos visokoj temperaturi zraka, za sada ne osjećaju napor.

“Krenuli smo jutros u pola devet i već smo prešli oko 20 kilometara. Rodice Mejrima i Mirsada Skopljak, te Nermin Hadžić i ja postimo, ali nije nam teško. Vruće je, sunce je jako, ali nije naporno i polako se krećemo ka našem cilju. Namjeravamo iftariti u Tuzli, gdje ćemo i prenoćiti, a dan kasnije krećemo ka Kalesiji”, izjavio je za AA Sanel Avdaković, vođa grupe.

Avdaković je rekao da će u Kalesiji i prenoćiti, nakon čega će nastaviti put ka Nezuku, gdje će im se pridružiti i ostale komšije iz Klokotnice i Doboj Istoka.

“Pripremili smo se i organizovali prenoćište. Drago nam je što vozači koji se kreću putem Doboj-Tuzla kada vide bh. zastavu, prepoznaju našu namjeru, podržavaju nas, trube nam i mašu iz automobila. Za sada nismo imali nikakvih problema, a nadam se da će tako biti do kraja Marša mira, a sve ukupno preći ćemo preko 150 kilometara”, rekao je Avdaković.

Organizatori Marša mira podsjećaju da je to pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida, te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”, u Srebrenici, u julu 1995. godine.

Marš mira traje tri dana, a počet će 8. jula u 8.45 sati, kada će kolona učesnika iz cijelog svijeta krenuti na put ka Memorijalnom centru u Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza za 136 žrtava i obilježena 20. godišnjica genocida.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top