Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Post kao čistač grijeha za posljednje odabrane dane zu-l-hidždžeta!

Post kao čistač grijeha za posljednje odabrane dane zu-l-hidždžeta!

Kako nam se približava kraj odabranog dijela zu-l-hidždžeta, i ovaj dio zu-l-hidždžeta je, kao i za vrijeme ramazana, najposebniji

Zbog toga vas želimo posavjetovati da iskoristite ovaj zadnji dan zu-l-hidždžeta u čišćenju svojih grijeha, i to kroz post!

Poslanik, s.a.v.s, je rekao: “Nema dana u kojima se učini neko dobro djelo, da je draže Allahu, dž.š., od ovih dana.” Rekli su ashabi: “O, Božiji Poslaniče, zar i od borbe na Allahovu putu? Reče: “I od borbe na Allahovom putu (džihada), osim čovjeka koji je izašao lično sa svojim imetkom i ništa od toga nije povratio.” (hadis prenosi Buharija, rahimehullah)

Prenosi imam Muslim, Allah bio njime zadovoljan, od Ebu Katade, r.a., da je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Post na Dan Arefata kod Allaha, dž.š., je iskup od grijeha za godinu prije i godinu poslije.”

Koliko samo prelijepih poruka i savjeta u ovim hadisima!

Kako je samo plemenit naš Gospodar koji nas je počastio da Ga možemo hvaliti i djelima mu se približavati u ovim danima, a da nam on zbog toga oprosti i grijehe koje smo učinili i koje ćemo učiniti!

Zbog toga vam nudimo par savjeta kako da što više uživate u današnjem danu dok postite:

1. Potrudite se da koliko god ste u mogućnosti spominjete Allaha dž.š., na taj način će vam srce postati mekše i istreniranije za druge ibadete.
2. Dok postite, neka vam suha usta i glad koji osjećate u stomaku, pa čak i slabost u određenim organima bude znak sreće, radi toga što se kroz taj ibadet povezujete sa ljudima koji svaki dan poste zato što danima nemaju šta da jedu. Kao što vam se grlo isušuje bez vode, tako vam se i grijesi isušuju i nestaju…

3. Svaki namaz, svaka sedžda je nova prilika za novi korak bliže Allahu. Pročitajte prijevod sura koje učite pa se pokušajte koncentrisati što više možete na namazu, razmišljajući o onome što učite. I zapamtite: ne morate se Allahu spuštati na sedždu samo na namazu! Kada god osjetite potrebu da se s nekim ispričate, da svoju tugu, brigu i tegobu s nekim podijelite, podijelite je sa Allahom! Padnite mu na sedžbu i podijelite sa njim svoje najveće brige, svoje najdublje potrebe! Razgovarajte sa Njim kao sa svojim najboljim prijateljem! Allah zaista zna sve vaše brige, ali će jedva čekati da Mu ponizno dođete moleći Ga da vam pomogne…

Na kraju, u ime EKC Tesnim vam želimo Bajram Šerif Mubarek Olsun za nastupajuće dane Bajrama. Da Vam Uzvišeni ukabuli sve ibadete i sastavi vas sa najboljim društvom i na dunjaluku i na Ahiretu!

Za Tesnim.ba: Amina Mujela

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top