Ekologija

Posmatranje ptica: Nove lokacije za nauku i turizam

Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva nadležnim organima predalo je zahtjev za proglašenje 14 novih područja koja su istinski centri diverziteta ptica. To je nova prilika za naučna istraživanja ali i razvijanje veoma atraktivnog posmatranja ptica (birdwatching) koje postaje turistička atrakcija i unosan biznis.

U Bosni i Hercegovini do sada su proglašena četiri područja od međunarodnog značaja za ptice (IBU) i to Livanjsko polje, Hutovo blato, Bardača i Boračko jezero. Na tim lokacijama je i ovog ljeta zabilježen je povećan broj turističkih posjeta.

“Otvaranjem 14 novih područja – kraških polja doprinosimo turističkoj promociji prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine”, kazala je Nermina Sarajlić, potpredsjednica Društva “Naše ptice” tokom svečanog obilježavanja 15 godina rada ove nevladine organizacije.

Njihovi istraživači svakodnevno su na terenu. Proteklih godina pronašli su nekoliko novih vrsta za faunu te uočili vrste koje se već više od 100 godina smatraju isčezlim. Od 2012.godine redovno organizuju Ornitofestival – promociju ornitologije i posmatranja ptica. Ove godine festival će biti održan u Trebinju od 19. do 21. oktobra. Termin korespondira sa jesenskom migracijom ptica između Evrope i Azije. Više desetaka miliona ptica tokom seobe kreće se Jadranskim migratornim putem na kojem su i bosanskoherrcegovačka kraška polja pogodna za slijetanje, odmor i prehranu. Nažalost, tada su najčešća meta krivolovaca. Brojnim propagandnim akcijama, ali i obilascima terena društvo “Naše ptice” bori se protiv te pojave.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button