Vijesti iz zemlje

Posljednji dan Manifestacije „Dani palestinske kulture“: Događaj nadmašio sva očekivanja

Po onome što je do sada viđeno na Manifestaciji „Dani palestinske kulture“, koja se ovih dana održava u Sarajevu, u Collegium Artisticum, organizatori mogu biti i više nego zadovoljni. 

Od prvog dana, kada je upriličeno svečano otvaranje Manifestacije pa sve do trećeg dana, programskom sadržaju, bilo izložbi, panel diskusijama ili prikazivanju dokumentarnih filmova, prisustvovalo je preko 700 posjetilaca, što je za ovakvu prirodu događaja izuzetno visoka posjećenost.

„Građani Sarajeva su, kao i uvijek, pokazali veliku spremnost i osvješćenost kada je u pitanju solidarisanje sa palestinskim narodom“– kazao je dr. Mohammad Hamad, predsjednik Centra za balkanske i bliskoistočne studije, koji je i organizator ove manifestacije.

„Možemo slobodno reći da je manifestacije potpuno opravdala očekivanja, čak i više od toga. Do sada je ovaj događaj privukao preko 700 posjetilaca, za tri dana trajanja. Posebno je za nas važno što je velika zainteresovanost za panel diskusije. Praktično nismo imali gdje smjestiti sve one koji su bili zainteresovani da prisustvuju. Dolazili su mladi i stari, svi oni se iskreno suosjećaju i solidarišu sa palestinskim narodom. Ovim putem želim da se zahvalim svima onima koji su bilo kako učestvovali u ovom događaju.“- kaže dr. Mohammad.

Na pitanje, šta je još preostalo od programskog sadržaja manifestacije, dr. Hamad je kazao:
„Danas je posljednji dan manifestacije i već mi je počela nedostajati. Na današnjem repertoaru imamo zanimljivu panel diskusiju o historiji Palestine. Imamo jako zanimljive goste koji će pričati o tome kako i na koji način je Palestina oteta od njenih stanovnika. Na panelu će govoriti doc. Dr. Nabil Naser, Mirnes Kovač, Ago Mujkanović i Ivan Pernar. Mislim da su govornici i više nego kompetentni i stručni da govore o ovoj temi i očekujem kvalitetnu i informativnu diskusiju, koja će ujedno biti i posljednja tačka ovogodišnje manifestacije „Dani palestinske kulture“. Pozivam sve naše sugrađane da dođu i podrže ovaj skup i na najljepši način isprate ovogodišnje nezaboravno druženje sa Palestinom i njenom kulturom.“- završio je dr. Hamad.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button