Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Posljednja grupa hadžija stigla u Sarajevo: Radost, zagrljaji i suze tokom susreta sa najmilijim

Posljednja grupa hadžija stigla u Sarajevo: Radost, zagrljaji i suze tokom susreta sa najmilijim

Posljednja grupa bosanskohercegovačkih hadžija avionom iz Džede, iz Saudijske Arabije, stigla je u poslijepodnevnim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo, javlja Anadolu Agency (AA).

U avionu se nalazilo 177 hadžija. Veliki broj porodica, prijatelja i komšija dočekalo je hadžije na aerodromu. Radost, zagrljaji, ali i suze bile su danas prve reakcije tokom susreta.

Direktor Ureda za hadž i umru Nezim Halilović kazao je za AA da je osmim avionom stigla posljednja grupa bh. hadžija, od ukupno 1.405.

“Mogu da kažem da su svi živi i relativno zdravi zbog toga što su neki od njih bili bolesni. Imali smo 63 hadžija kojima su bila potrebna kolica, odnosno dodatne usluge. To govori da imamo još uvijek znatan broj starijih hadžija. Naša ljekarska ekipa brojala je šest ljekara i šest medicinskih tehničara. Oni su imali poprilično posla tako da su imali evidentiranih 1.800 posjeta naših hadžija. To pokazuje da je nekih pacijenata bilo i više puta”, istakao je Halilović.

Prema njegovim riječima, riječ je uglavnom bilo o prehladi jer su bile visoke temperature, a u zatvorenim prostorima se koristi klima.

“Uglavnom, sve hadžije su obavile sve hadžijske obrede. Uglavnom su to bile manje medicinske intervencije, ali imali smo dovoljnu količinu lijekova. Imali smo jednog hadžiju koji je slomio kuk pred sami izlazak na Arefat”, pojasnio je Halilović.

Govoreći o tome da li su hadžije zadovoljne uslovima na hadžu kazao je da je većina zadovoljna, ali da uvijek ima onih koji više očekuju.

“Mi kao organizatori možemo da kažemo da smo zadovoljni. Uglavnom, hadžije koje su bile ranijih godina na hadžu kažu da su urađeni značajni iskoraci kada je u pitanju ovogodišnja organizacija u odnosu na te. Mi ćemo se i dalje truditi da popravimo uslove našim hadžijama”, poručio je Halilović.

Ramiza Korjenić (76) iz Hadžića bila je među ovogodišnjim hadžijama.

“Nije moglo biti bolje. Nikada mi dani nisu bili tako lijepi. Ovo je bio prvi put da idem na hadž. Nisam imala nikakvih problema. Sve sam obavila”, ispričala je Ramiza.

Ponovo bi išla ukoliko bi imala uslove za to.

Ibrahim Hodžić (72) iz Fojnice vratio se živ i zdrav sa hodočašća.

“Sve je prošlo elhamdulilah. Opet bi se vratio tamo. Sve je bilo dobro. Bio je dobar smještaj. Hrana je bila dobra. Ja sam 2009. godine išao na hadž”, ispričao je Ibrahim.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com