Islamske teme

Poslanikovo pismo El-Munziru b. Savau el-Abdiju u Bahreinu

            Bahrein je geografski naziv koji se u to vrijeme odnosio na šire područje od Omana do Basre u Perzijskom zaljevu. Od najpoznatijih gradova su Hedžer, Dževasa, El-Katif i cjelokupni okrug El-Ahsa. Perzijski namjesnik na ovom području bio je Sibhat, a arapski El-Munzir b. Savi el-Abdi, koji je bio pod protektoratom perzijske vlasti.

            Navodi se da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, poslao pismo El-Munziru b. Saviju, koje je pročitao pred stanovnicima Bahreina. Neki od njih su prihvatili islam, a neki su to odbili. El-Munzir mu je pisao o datoj situaciji, pa mu je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio pismom sljedećeg sadržaja: ”U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog. Od Muhammeda, Allahovog poslanika, El-Munziru b. Savau. Neka je mir s tobom. Iznosim pred tobom pohvalu Allaha, osim Kojeg drugog boga nema, i svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov rob i poslanik, a zatim… Podsjećam te na Uzvišenog Allaha, jer onaj ko iskreno savjeruje čini to radi sebe. Ko se pokori mojim izaslanicima i slijedi moje upute, iskren je i prema meni, moji izaslanici su te pohvalili da dobro radiš. Ja sam te uzeo kao zastupnika u tvoga naroda. Muslimane koji su prešli na islam ostavi onakvim kakvi jesu, a onima koji su pogriješili oprosti. Prihvati to od njih. Dokle god ispravno postupaš. Nećemo te smijeniti s pozicije namjesnika. Ko ispovijeda judaizam ili mazdeizam dužan je plaćati džizju/glavarinu. Ovo pismo ponio je El-Ala b. Hadremi, radijallahu anhu, 8. hidžretske godine. Islam se potom u Bahreinu proširio. Muslimansko stanovništvo plaćalo je zekat, a preostali dio kršćana, jevreja i medžusija džizju (glavarinu).

            Bahrein je pred kraj doba Vjerovjesnika postao dio islamske države. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poslao je više namjesnika u Bahrein, s obzirom na veći broj područja i naselja. Jedan od najpoznatijih namjesnika u Bahreinu u periodu Vjerovjesnika bio je veliki ashab El-Ala b. el-Hadremi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, izaslao je s njim i neke ashabe, među kojima je bio i Ebu Hurejre, radijallahu anhu.

Izvor: ”POSLANIKOV ŽIVOTOPIS”

Autor: dr. Abdulaziz b. Ibrahim el-Umeri

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button