Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Ostale aktivnosti > Posjeta predstavnika AKOS-a i Svitanja direktoru Uprave Rijaseta za obrazovanje i nauku

Posjeta predstavnika AKOS-a i Svitanja direktoru Uprave Rijaseta za obrazovanje i nauku

U četvrtak, 04.12.2014. u prostorijama Rijaseta IZ održan je sastanak predstavnika AKOS-a i Udruženja „Svitanje“ Sarajevo (pridružena članica AKOS-a), sa direktorom Uprave Rijaseta za obrazovanje i nauku  prof dr. Amirom Karićem.

Ispred AKOS-a i Udruženja „Svitanje“ sastanku su prisustvovali: Ensar Mulaosmanović, predsjednik AKOS-a, Esed Ivojević, podpredsjednik AKOS-a, Mahir Agić, predsjednik Udruženja „Svitanje“, Amer Osmanković, projekt menadžer Udruženja „Svitanje“ i Sanadin Voloder, urednik AKOS-ovog portala. Sasatnku je prisustvovala i mr. Medina Mehmedović Mulalić, saradnica i stručna savjetnica Rijaseta za odnose sa nevladinim organizacijama.

Ova posjeta je jedna u nizu koje novoizabrano rukovodstvo AKOSA-a želi održati sa direktorima novih Uprava u Rijasetu Islamske zajednice sa ciljem upoznavanja sa aktivnostima  AKOS-a i njegovih pridruženih članica, te planovima za narednu godinu.

Dr. Karić je izrazio nadu da će se saradnja između Islamske zajednice i NVO sektora razvijati na partnerskim osnovama i to kroz zajedničke projektne aktivnosti od kojih će koristi imati i šira društvena zajednica. Također, dr. Karić je govorio i o institucionalnim pretpostavkama za saradnju nakon reorganizacije ustrojstva Rijaseta Islamske zajednice. Prvi put je u Islamskoj zajednici osnovan poseban odjel  koji će se baviti poslovima odnosa sa nevladinim sektorom. Taj odjel je organizacijski pripao Upravi Rijaseta za vanjske poslove i dijasporu. Dr. Karić je spomenuo i korektnu saradnju AKOS-a i Udruženja Svitanje sa Islamskom zajednicom u prethodnom periodu. Podsjetio je da je Islamska zajednica u zadnjih šest mjeseci podržala tri projekta Udruženja „Svitanje“.

Predsjednik AKOS-a je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Islamska zajednica prepoznala potencijal nevladinog sektora u kojem vidi partnera za ostvarenje ciljeva i interesa od koristi za širu društvenu zajednicu i izrazio je nadu da će se ovo partnerstvo u budućnosti i proširivati.

Mr. Medina Mehmedović  Mulalić je pozvala predstavnike AKOS-a i Udruženja „Svitanje“ da predlože projekte i ideje kojima bi Islamska zajednica mogla biti partner u realizaciji. Na kraju, iskazano je zadovoljstvo činjenicom da su novom organizacijskom šemom Rijaseta IZ nevladine organizacije i udruženja dobile adresu na koju će se moći obratiti za zajedničke projekte.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top