Vijesti iz zemlje

Posao domaćim kompanijama: Esencijalna lista u FBiH daje prednost domaćim farmacuetima

Nova lista esencijalnih lijekova na nivou Federacije, za razliku od prošlih, uključuje prvenstveno proizvode domaćih farmaceutskih kompanija, izvijestila je FTV.

Objavom nove liste esencijalnih lijekova daje se prednost lijekovima domaćih proizvođača, koji kvalitetom pariraju proizvodima najjačih evropskih farmaceutskih kompanija.

“Lijekovi koji su potpuno istog sastava su paralele tako da nema potrebe da se poseže za nekim drugim lijekovima koji se plaćaju“, kazala je mr. ph. Amela Mujkić, rukovodilac apoteke Skenderija.

Struka kaže da bolja lista esencijalnih lijekova nikada nije bila sastavljena, te da skepsa koju kod građana izaziva pomen domaćih lijekova nije opravdana.

„Veoma sam pozitivno iznenađena, jer su po prvi put dali prednost domaćim proizvođačima“ tvrdi dr. Nusreta Adilović, specijalista medicine rada.

Predstavnici domaćih farmaceutskih kompanija ne kriju zadovoljstvo ovim potezom jer smatraju svoje proizvode jednako kvalitetnim kao i proizvode farmaceutskih kompanija u regionu.

– Esencijalna lista u Kantonu Sarajevo je veoma važna za domaće proizvođače. Inače, udio domaćih proizvođača u susjednim zemljama je više od 80 posto, a u nekim zemljama i više od 90 posto. Samo kod nas udio domaćih proizvođača je bio jako mali, tj. ispod 17 posto i zato nam je veoma važna podrška zajednice da svi zajedno radimo na tome da razvijemo svijest i da kažemo sebi da hoćemo i možemo, da znamo i umijemo da vjerujemo u sebe i da cijenimo domaće, kaže Amela Alibabić, glasnogovornica farmaceutske kompanije ZADA.

Struka smatra kako je ovo jako pozitivan korak u razvoju domaće farmaceutske industrije i slično akciji kupujmo domaće, ljudima se vraća povjerenje u bh. farmaceutske proizvode.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button