Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Poruka sa simpozija: „Albanci, Bošnjaci i Turci su bratski narodi koji moraju sarađivati radi općeg dobra!“

Poruka sa simpozija: „Albanci, Bošnjaci i Turci su bratski narodi koji moraju sarađivati radi općeg dobra!“

Međunarodni simpozij pod nazivom “Albanci, Bošnjaci, Turci – prošlost i perspektive”, je održan u subotu, 23.05. u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu. Organizatori manifestacije su ‘Milli goruš Balkan’ te Balkanski centar za analizu i studije ‘Balans’

 

Cilj simpozija jeste ukazivanje na historijske veze Bošnjaka, Albanaca i Turaka, te iznalaženje adekvatnih rješenja za buduću saradnju s posebnim osvrtom na odnose između Bošnjaka i Albanaca. U saopćenju organizatora se navodi da su Albanci, Bošnjaci i Turci narodi koji dijele zajedničku prošlost, ali su iskušenja XX. stoljeća uzurpirala spomenuto zajedništvo i doprinijela međusobnom udaljavanju.

„Savremeni izazovi pred kojima su se našli navedeni narodi na Balkanu, zahtijevaju adekvatan odgovor i njihovu bolju saradnju na svim poljima, prevashodno na polju ekonomije, nauke, politike, kulture, tradicije i dr.“, stoji u saopćenju.

Simpozij je otvoren u 9:00 sati pozdravnim govorima, a potom je od 10:00 s radom započeo prvi panel s diskusijama. Ukupno je održano tri panela, a predavači su bili mnogi eminentni predavači iz Turske, BiH-a i Albanije, među kojima su prof. dr. Ahmet Simsirgil, prof. dr. Ihsan Sureyya Sirma, mr. sci. Yildirim Aganoglu, doc. dr. Eduart Caka, prof. dr. Enes Durmišević, prof. dr. Adnan Jahić, prof. Mustafa Spahić, mr. sci. Sehija Dedović, prof. dr. Ferid Muhić, prof. dr. Metin Izeti, te doc. dr. Admir Mulaosmanović.

Obrađivane teme su bile veoma raznovrsne i nadasve korisne, te su sadržajem između ostalog obuhvatile historijski presjek nastanka veza između Bošnjaka, Turaka i Albanaca, doprinos Bošnjaka i Albanaca razvoju osmanskog carstva, ulogu Islamske zajednice kao faktora vezivanja naroda, postkomunističke političke procese od 1990-2008., te prostore saradnje ova tri naroda i ulogu NVO- sektora u njihovom povezivanju.

Opširnije na portalu Preporod.com:

Poruka sa simpozija: „Albanci, Bošnjaci i Turci su bratski narodi koji moraju sarađivati radi općeg dobra!“

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top