Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Poruka roditeljima: Šta to ne dugujete svom djetetu?

Poruka roditeljima: Šta to ne dugujete svom djetetu?

U današnjem društvu stalno se razmišlja “na šta imamo pravo” umjesto na ono što smo u stvari zaslužili, pa to čine i naša djeca. Sve je više povlastica i privilegija, a malo je toga što treba da zaslužimo i zaradimo.

Prema djeci svakako, imamo puno obaveza. Moramo im osigurati ljubav, krov nad glavom, hranu i vodu, tu smo da ih kupamo, oblačimo, kupujemo igračke, učimo…Ipak, postoje stvari koje ne moramo raditi i na koje ona nemaju “pravo” i ne treba ni da ih očekuju, piše portal Moj pedijatar.

Djeca ne moraju dobiti nagradu jer se dobro ponašaju

Kada povedete djete u kupovinu i ono se ponaša pristojno, ne treba odmah da “nagradite” takvo ponašanje i potrčite do police s igračkama. Da, ok, ponašao si se dobro i to je u redu, to se od tebe i očekuje. Život jednostavno nije samo davanje i ponekad treba da poštuješ pravila, bez da išta dobiješ zauzvrat.

Djeca ne moraju uvjek dobiti sve što žele

Prva lekcija koju treba da nauče – da cjene ono što imaju. Zatim, svakako treba da nauče koja je vrjednost onoga što žele imati. Učite ih da štede novac za ono što žele, a ne samo da očekuju da će to dobiti od vas. Štednja novca za nešto i dugo iščekivanje djecu uči strpljenju, odgovornosti, ali im možda pokaže da to što su željeli tako jako, u suštini i nije toliko primamljivo kao što se činilo na prvi pogled.

Djeca ne moraju biti popularna

Možda bismo i mi i oni to željeli, ali nisu svi kraljevi i kraljice škole. Ne mogu svi imati niti gomilu prijatelja, to je jednostavno tako, pa djecu treba učiti vrijednostima pravog prijateljstva te da je nekoliko iskrenih prijatelja bolje od gomile onih koji ti se “dive” dok si popularan. Korisno je naučiti djecu i kako da budu dobri prijatelji i zadrže oko sebe ljude do kojih im je stalo.

Djeca ne moraju uvjek imati “gurmanske” obroke

Današnji tempo života ne olakšava roditeljima, koji rade i po 10 sati. Teško da će nakon toga sretni dotrčati kući i skuhati obrok od nekoliko jela po redosljedu. Ne morate zbog toga osjećati krivim, bitno je da djeci priuštite zdrav i uravnotežen obrok koji će zadovoljiti njihove potrebe. Takođe, podstaknite djecu da vam pomognu u kuhinji da zajedno pripremite nešto ukusno.

Djeca ne moraju imati “sluškinju”

Našoj djeci treba da budemo isključivo roditelji, a ne sluge koji čiste i pospremaju za njima. Zato djecu od malih nogu treba naučiti kako da obavljaju prvo jednostavne, a onda i komplikovanije zadatke. Prvenstveno, da pospreme iza sebe. Takođe, ne znači ako nešto počiste da treba da i za to dobiju nagradu, neka im nagrada bude učenje odgovornosti – kako za zaduženja, tako i za njihove stvari u kući koje su njihova briga.

Djeca nemaju pravo na uslugu brze želje

Djeca nešto zatraže, a naš prvi poriv je da odmah skočimo i ispunimo njihove želje. Ponekad da ih jednostavno ušutkamo, a ponekad jer im želimo udovoljiti. Dečji zahtjevi ne moraju odmah biti ispunjeni, jer to nije roditeljska obaveza, a naučiti djecu da čekaju prava je životna vještina.

Djeca ne moraju uvjek biti pobjednici

Kada igrate neke igre sa svojom djecom ne morate im uvjek dati da pobjede jer treba da nauče da u svakoj igri postoji pobjednik, rezultat, i gubitnik. Gubitak u jednoj igri ne znači odustajanje od daljeg igranja i ne znači da ćemo uvjek biti gubitnici jer uloge na vrhu se mjenjaju. Takođe, “umeće gubljenja”, ako se uopšte tako može nazvati, jedna je od lekcija koju treba da pokažemo djeci.

Djeca ne moraju uvjek biti u pravu

Svi vole misliti da su uvjek u pravu, jer je lijepo uvjek biti u pravu. Nije neka života mudrost – ali ako bismo u uvjek svi bili u pravu, niko nikada ne bi griješio. A to je nemoguće. Djecu koja takođe uvjek misle da su u pravu i vole da nameću svoje mišljenje, treba naučiti da nisu, i da je u redu ne znati sve. Ako ne nauče tu važnu lekciju na vrijeme, postoji mogućnost da će pokazati manjak poštovanja prema nekoj osobi koja im ukaže na činjenicu da možda griješe.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top