>
Porodica Bašić od danas u novoj i toploj kući Porodica Bašić od danas u novoj i toploj kući
MFS-EMMAUS je danas uručio ključeve od nove kuće sedmočlanoj porodici Bašić iz Lendića, općina Gračanica čija je tužna priča potresla građane BiH kao I... Porodica Bašić od danas u novoj i toploj kući

MFS-EMMAUS je danas uručio ključeve od nove kuće sedmočlanoj porodici Bašić iz Lendića, općina Gračanica čija je tužna priča potresla građane BiH kao I cijeli region.

Zahvaljujući uspješnoj saradnji i borbi MFS-EMMAUS-a, Općine Gračanica te naših dugogodišnjih prijatelja, donatora, organizacija  i građana BIH danas smo predali ključeve novoizgrađene kuće sedmočlanoj porodica Bašić iz Lendića.

Ova porodica do jučer je živjela u trošnoj kolibi u nezdravim i nehumanim uslovima a petero maloljetne djece propuštali su sve prilike sretnog i ugodnog odrastanja.

Na osnovu molbe za pomoć upućenoj od strane porodice Bašić na našu adresu, MFS-EMMAUS je  u sklopu svojih vanrednih aktivnosti, hitno pokrenuo akciju prikupljanja novca za kupovinu zemljišta i izgradnju kuće za porodicu.

Tužna priča ove porodice potresla je kako građane BiH tako i cijeli region.

Uz pomoć donatora iz Bosne i Hercegovine, institucija, privrednika, kao i stranih donatora te pomoći drugih ljudi dobrog srca uspjeli smo prvobitno prikupiti novac za kupovinu placa. Bitno nam je napomenuti da je porodica Bašić prvi korisnik gdje je MFS-EMMAUS posredovao i u kupovini zemljišta.

Nakon nešto više od 5  mjeseci završena je i izgradnja kuće gdje se cjelokupni tim EMMAUS-a maksimalno angažovao kako bi se pitanje ove porodice riješilo prije ulaska u novu godinu.

Ključeve od kuće uručio je načelnik Općine Gračanica Nusret Helić i sekretar MFS-EMMAUS-a Senad Smajić. Ovom događaju prisustvovao je i pomoćnik Ministra za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, Nisvet Mujanović.

“Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica već dugi niz godina sarađuje sa Općinom Gračanica i sa Udruženjem MFS-EMMAUS, i ovo je još jedna u nizu naših pozitivnih saradnji. Posebna je čast što možemo reći da smo danas u ovih hladnim danima udomili sedmočlanu porodicu od kojih je petero djece, i drago nam je da smo danas tu.” – izjavio je Mujanović.

Almir Bašić najstariji od petero djece veoma je uzbuđen i kako kaže presretan što imaju svoje sobe i kuću koja ne prokišnjava.

Ukupni troškovi izgradnje kuće, uključujući i kupovinu placa te troškova pribavljanja dozvola za građenje  iznosili su 70.649,00 KM od čeka je 68.418,67 KM prikupljeno zahvaljujući donatorima.

Sretni smo što smo istrajali zajedno za ovu porodicu. Poslali smo jasnu sliku ovim mališanima da smo uz njih iako su već duži period živjeli u uvjerenju da su zaboravljeni od svih.

Dali smo poruku da se svaka trenutno zatečena situacija može promijeniti u jako kratkom periodu samo uz empatiju, solidarnost  I predanost. To je ono što nas motiviše za dalji rad.

Ovo je četvrta kuća ove godine koju je MFS-EMMAUS izgradio po sistemu ključ u ruke, a u završnoj fazi je još kuća za porodicu Mehmedbegović iz Živinica.

Nama nisu potrebne riječi hvale, mi smo ti koji se svakoga dana zahvaljujemo dobrim ljudima jer bez vas koji na čvrstim nogama i odlukama stojite sa nama rame uz rame i borite se za dobrobit drugih, ništa ne bi bilo moguće.

Stoga želimo da se zahvalimo u ime cijelog kolektiva MFS-EMMAUS-a svim donatorima koji su prepoznali ozbiljnost ove situacije te su učestvovali u izgradnji i opremanju kuće a to su:

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Organizacija “RukaNade” – Nermana Huskić iz Amerike, Udruženje Crveno bijela crvena radost, HO “Dirhem” Sanski most, HO “Oslonac” iz Tešnja,  Firmi Enova iz Sarajeva, doo “Variplast”, doo “Trgovir”, doo “Limorad”, doo “Džambo” i  doo “Širbegović”. Zahvaljujemo se i Hasković Adisu iz MCM-a, porodicama Ćatić, Amidžić, Kozenjić, Krdžić, Mujić, dr. Enijadu Šahinbegović te porodici Mujkić, kao i svim ostalim pojedincima i organizacijama iz dijaspore i cijele Bosne i Hercegovine.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.