Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Poređenje iskušenja Jusufa a.s. i iskušenja našeg ummeta

Poređenje iskušenja Jusufa a.s. i iskušenja našeg ummeta

Poređenje faza kroz koje je prošao Jusuf, alejhi-s-selam i faza kroz koje prolazi naš ummet

Jusuf, a.s., je poslanik kojeg je Allah, dž.š., odabrao i podario mu znanje i blagost, te su mu zbog toga zavidjela braća iz Beni Israila, pa je rezultat toga bio da su Jusufa, a.s., bacili u bunar. Također, Benu Israil i nama zavidi te smo i mi kao ummet bačeni u jamu poniženja i neznanja dugih niz godina. Naša kultura i ono što smo ostvarili pripisuje se, nekad, drugima, a ono što je od toga ostalo opisuje se kao nešto nazadno, a nekad čak i kao terorizam.

Jusuf, a.s., je bio izložen prodaji za jeftino – također, ovaj ummet je ponižen time što se prodaje na svjetskom tržištu na način ko dadne više. Tako da je naša krv postala jeftinija od nafte koju kradu pod našim nogama.

Jusuf, a.s., je bio izložen strastima i moralnom izazovu koji je bio iznad podnošljivog, sa vladarevom ženom. I ovaj ummet je izložen strastima i moralnom izazovu, gdje se ruše moralne norme do nezamislivog, tako da imaš predstavu da oni koji uređuju satelitske kanale imaju za cilj da prodaju strasti raspirujući ih na različite načine.

Jusuf, a.s., je bio izložen prljavoj zavjeri koja ga je strpala u zatvor pod optužbom kaljanja časti na koju se pozivaju ugledni i oni koji su na vrhu u vlasti. Tako je i stanje našeg ummeta koji je ‘strpan u zatvor’ nakon nepravedne presude da je to nazadan ummet po pitanju uređenja porodice, prava žene i djece…pa oni koji nemaju dostojanstva postadoše ti koji donose moralne norme.

Jusuf, a.s., je bio od onih koji su dobro rezonovali stvari oko sebe i od onih koji mudro predosjećaju ‘konačan ishod’, te je to bio razlog da je izašao iz zatvora, međutim, ne tako lahko već uz jake dokaze, informacije i ubjedljiv nastup čime je ubijedio vladara da je čist i nevin. Također, ovaj ummet posjeduje moć dobrog rezonovanja i tumačenja društvenih pojava, čak i znanje o naučnim činjenicama u svemiru (naučnim mu'džizama), ali ovaj ummet nije našao jak oslonac kod vlasti ili vladara pred kojim bi došao s jasnim dokazima i jakim medijskim nastupom.

Jusuf, a.s., je izašao iz zatvora u dvorac, vladao je i bio pravedan. Također ovaj ummet će proći kroz ovu fazu (iz jame poniženja u dvorac pravednosti) i po drugi put, a koju s velikim žarom čekamo.

Ali, prije toga se mora izgraditi jaka volja i ambicioznost i uložiti neophodan trud koristeći zdrava sredstva i dajući sve od sebe kako bi se povratio ponos ummeta, a ovo Allahu nije teško!

Izvor: islamonline.net
Prijevod i obrada za Akos.bA: S. I.
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top