Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Poraz na moralnom planu: Izrael više nije nedodirljiv

Poraz na moralnom planu: Izrael više nije nedodirljiv

Stavljanje Gaze pod autoritet zajedničke Palestinske vlasti bio bi ogroman korak naprijed [AP]

Zajednički nastup Palestinaca pojačao bi pritisak na Izrael i SAD da pregovaraju o trajnom miru unutar dvije države.
 

Piše: Boško Jakšić

Asimetrični rat Izraela i Hamasa prekidan je trodnevnim primirjima, ali kako dve strane na pregovorima u Kairu, uz posredovanje Egipćana, ne odustaju od svojih zahteva, sukob preti da lagano uđe u tragičnu bliskoistočnu rutinu.

Hamas i njegovi saveznici zahtevaju ukidanje dugogodišnje potpune izraelske, sada i egipatske blokadeGaze, posebno otvaranje luke u pojasu uz Sredozemlje. Izrael traži demilitarizaciju teritorije koju je pre devet godina predao na upravljanje Palestinskoj vlasti, a deblokadu uslovljava postizanjem trajnog mirovnog rešenja koga nema decenijama.

Hamas ne odustaje od pretnji svog vojnog krila – brigada Izz ad-Din al-Qassam – da će nastaviti sa raketnim baražima koji će “paralisati izraelsku ekonomiju i zatvoriti aerodrom Ben Gurion kod Tel Aviva” ukoliko se ne ukine izraelsko-egipatska blokada Pojasa Gaze, posebno pomorska, i oslobode zatvorenici po izraelskim zatvorima.

Izrael ispunjava raniju pretnju načelnika generalštaba generala Bennyja Gantza da će upotrebiti “koliko god neophodnu silu da bi obezbedio sigurnost izraelskih građana”.

Sačuvan status quo

Iako je povukao kopnene trupe iz pojasa uz Mediteran, očito je da ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nije ostvario ciljeve operacije Gvozdena kupola – uništavanje raketnih arsenala Hamasa i neutralizaciju mreže tunela koji su iz pojasa vodili i ka unutrašnjosti Izraela.

Izrael je, prvi je bilans ovog rata, ponovo doživeo poraz na moralnom planu. Izrael samog sebe gura u izolaciju.

Izraelski vojni eksperti procenjuju da je Hamasu od 9.000 raketa preostalo blizu 3.000, od kojih je većina dometa manjeg od 40 kilometara. Ali, Palestinci Gaze – kojima Hamas upravlja od 2006. – pokazali su do sada da iz svake slične izraelske ofanzive izađu bolje naoružani, disciplinovaniji i taktički usavršeni. Civilne žrtve pomažu homogenizaciji 1,8 miliona stanovnika Pojasa koji od izraelskog povlačenja 2005. bez perspektive žive u potpunoj blokadi.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

Izrael više nije nedodirljiv

Biografija autora

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top