Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ponosno, Bosanskim jezikom reci da si Bošnjak!

Ponosno, Bosanskim jezikom reci da si Bošnjak!

Sve je bliže dan kada ćemo dobiti mogućnost da potvrdimo naše historijsko porijeklo.
Mi, dobri Bošnjaci, nemamo alternativu. Ovo je naša domovina u kojoj vijekovima stolujemo. Ne smijemo dopustiti da nam, oni koji okreću leđa od nje, budu oni koji će svojom bahatošću dobiti mogućnost da nas stjeraju u ćošak. Prošli smo puno toga, preživjeli mnoge teške godine, ali nikada i nikome nismo dali da nas stjera u ćošak. Bošnjaci su bili oduvijek, a ovi vanjski i unutarnji rasturanti se godinama trude da nam zatru svaki trag. Nema te zavjere koja može pobijediti naš inat. Milion puta smo tim istim inatom pokazali da sa nama nema šale. I sad ćemo ga pokazati, u to sam više nego siguran. Kad dobri Bošnjak stane ispred svoje države, ponosno, staloženo, čvrsto, nijedna dušmanska ruka nije sposobna da ga otkuči. Mi smo čuvari naše tradicije, naše historije, naša nacija je korijen koji vijekovima klija i , bilo kome to uz nos ili ne, taj korijen nijedna ljudska ruka neće uspjeti počupati.

Ovo je najbolja prilika da skrojimo lanac zajedništva, u kojemu će svako od nas biti najvažnija karika, i da cijelom svijetu pokažemo da smo neraskidiva veza.

Ne dozvolimo da nam, kojekakve, šuplje priče sa ulice budu prepreka, ne dozvolimo da oni koji su pali u zabludu budu ti koji će i nas povući sa sobom, naprotiv, budimo od onih koji će zabludantima začepiti usta. Mi smo pismen narod, naša pamet burgija cijelim svijetom, i ako smo se znali golih ruku braniti od svih nasilnika, ko će nas onda zaustaviti da kažemo da smo Bošnjaci, da to kažemo i napišemo našim lijepim Bosanskim jezikom, koji krasi književnost od pamtivijeka.

Valja Bosnu i Hercegovinu ostaviti u amanet i onima koji dolaze iza nas, zato je ovo pitanje kojim rješavamo i našu prošlost i sadašnjost i budućnost.

Skrojimo jednom i zauvijek svoje dostojanstvo, svoj identitet, pokažimo svima naš pečat s kojim ćemo ponosno ovjeravati naše postojanje kroz život, pečat s kojim ćemo biti prepoznatljivi u cijelom svijetu.

Budimo ono što smo uvijek bili, ne dozvolimo drugima da upravljaju našim dvorištem, zabetonirajmo Bošnjačku naciju, Bosanski jezik i našu lijepu vjeru islam.

Budimo ponosni na sebe i na svoju domovinu i poslije popisa stanovništa. Znali smo pokazati snagu uvijek kad je to trebalo, budimo jedno, pokažimo tu snagu i sada, i jednom zauvijek začepimo usta svima onima koji sumnjaju u naše zajedništvo.

Piše: Adnel Tokalić 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top