Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pomozimo i spasimo vakufe na području RS-a

Pomozimo i spasimo vakufe na području RS-a

Fond za identifikaciju i uknjižbu vakufske imovine u RS-u

Vakufska direkcija je u junu 2011. godine formirala fond za identifikaciju i uknjižbu vakufske imovine na području RS-a. Cilj formiranja fonda jeste zaštita i očuvanje vakufske imovine u tom entitetu. Naime, određenim zakonskim propisima Republike Srpske vakufska imovina je stavljena u nepovoljan položaj čime bi se određenoj vakufskoj imovini mogao izgubiti svaki trag i u zemljišnim knjigama ista bi prestala da postoji. Na području RS-a usljed ratnih dešavanja i nemogućnosti postojanja kontinuiteta u upravljanju vakufskom imovinom došlo je do gubitka informacija o broju i položaju nekih vakufa. To se posebno odnosi na nacionalizirane, oduzete ili okupirane vakufe. Također, usljed nepostojanja kontinuiteta određena vakufska imovina je uzurpirana od strane trećih lica. Stoga se javio strah od gubitka vakufske imovine kod koje nisu do kraja završeni imovinsko-pravni odnosi ili kod imovine kod koje postoje određene pravne smetnje. U tom smislu je formiran ovaj fond koji se sastoji od dvije faze: 1. identifikacije i evidencije vakufske imovine, 2. uknjižbe vakufske imovine.

Pod identifikacijom i evidencijom vakufskih nekretnina podrazumijeva se prikupljanje kompletne zemljišno-knjižne dokumentacije za vakufske nekretnine u RS-u i identifikacija pojedinih vakufskih nekretnina koje su u posjedu vakufa a nisu uknjižene kao vakuf, kao i onih koje su uknjižene na vakuf ali nisu u njegovom posjedu. Nakon dvijegodine od početka realizacije ovog projekta Vakufska direkcija je u saradnji sa medžlisima IZ s područja RS-a uspjela realizirati poslove prve faze, u što je uključen obilazak svih medžlisa i prikupljanje dokumentacije o svim vakufima. Prikupljena dokumentacija se sortirala i analizirala, te su detektovani imovinsko pravni problemi za koje se pokreću sudski i upravni postupci. Ti postupci spadaju u drugu fazu kojom se vrši uknjižba vakufske imovine.

Za potrebe ovog fonda Vakufska direkcija je obezbjedila određena novčana sredstva, međutim ona nisu dostatna za realizaciju ovog projekta. Budući da se radi o mnogobrojnim sudskim i upravnim postupcima koji zahtjevaju velika novčana sredstva, pozivamo zainteresirane Bošnjake iz zemlje i dijaspore da pomognu realizaciju ovog, za opstanak vakufa, veoma važnog projekta. Svaka uplaćena novčana pomoć u iznosu preko 1.000,00 KM biće popraćena izdavanjem odgovarajuće vakufname čime se postaje vakif.

Za sve dodatne informacije i pitanja u vezi ovog projekta možete nam se obratiti putem telefona br: 033/200-355 ili e-maila: [email protected]                            

 vakuf.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top