Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Pomoć Općine Novi Grad: 11.686 penzionera sa najnižom dobit će 50 KM

Pomoć Općine Novi Grad: 11.686 penzionera sa najnižom dobit će 50 KM

Tim povodom, u zgradi Općine Novi Grad danas je upriličeno potpisivanje sporazuma o isplati novčanih sredstava namijenjenih ovoj kategoriji stanovništva. Sporazum su potpisali Općinski načelnik mr. Semir Efendić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić i Ibrahim Hota, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja penzionera Novi Grad, a potpisivanju je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo dr. Rusmir Baljić.

Radi se o socijalnom programu podrške penzionerima sa najnižom penzijom, koji Općina Novi Grad realizira već treću godinu. Ovu simboličnu pomoć dobit će 11.686 penzionera. Za tu namjenu Općina je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 575.000 KM, a sredstva će biti uplaćena na račun Federalnog zavoda PIO/MIO.

U ime Udruženja penzionera, Ibrahim Hota izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad na ukazanom razumijevanju finansijskog i zdravstvenog stanja penzionera najmnogoljudnije općine. „Kao i prošle i pretprošle godine nadamo se da će i ove godine ta sredstva doći u prave ruke. Dodatnih 50 KM dobit će penzioneri čija penzija mjesečno ne prelazi iznos od 330 KM. Pored ovoga od Općine svake godine dobijemo 25.000 KM. Ta sredstva će biti naknadno podijeljena penzionerima prema zdravstvenom i materijalnom položaju“, kazao je Hota.

Načelnik Efendić izrazio je zadovoljstvo mogućnošću da se i ove godine iz općinskog budžeta osiguraju značajna sredstva kako bi svi penzioneri koji imaju minimalnu penziju, uz januarsku penziju dobili po dodatnih 50 KM.

„Nadamo se da će u skorijem vremenskom roku doći do ukupnog rasta minimalne, ali i drugih penzija, te da će se time smanjiti potreba za ovakvim djelovanjem Općine, koje je bilo moguće u protekle tri godine zbog dobrog izvršenja općinskog budžeta. Kada su u pitanju planirani prihodi u protekloj godini, Općina Novi Grad imala je izvršenje budžeta u iznosu 99,6 posto. Prvi put u poslijeratnom periodu prihodovna strana budžeta prešla je 40 miliona KM“, rekao je općinski načelnik Semir Efendić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Baljić podsjetio je da je ovu inicijativu podržalo dvije trećine vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad. „Nadamo se da će veći nivoi vlasti sistemski riješiti pitanje penzija i da neće biti potrebe za ovakvim intervencijama. To je  inicijativa kompletne većine klubova koji čine većinu u OV. Imali smo dvotrećinsku podršku ne samo za ovu budžetsku stavku, nego za cijeli budžet za 2018. godinu, koji je rekordan što pokazuje koliko radimo, koliko ova Općina napreduje i koliko imamo vizije i mogućnosti, dat ćemo  sve od sebe da i u narednom periodu na ovakav način djelujemo na sve dijelove populacije“, rekao je dr. Baljić.

“Zahvaljujući tome što ova Općina svoju djelatnost obavlja najbolje što može, osigura je novac i za socijalne potrebe. Za ovu populaciju važna je i spoznaja da vlast nije beskrupulozno sebična, nego da razmišlja o svim građanima“, izjavio je direktor Krnjić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top