Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Položen kamen-temeljac za školu “Alija Izetbegović” u Pakistanu

Položen kamen-temeljac za školu “Alija Izetbegović” u Pakistanu

Doajen diplomatskog kora zemalja Evropske unije u Pakistanu, rumunski ambasador Emilian Ion, zajedno sa ambasadorom BiH Nedimom

Makarevićem i turskim ambasadorom Baburom Girginom danas je u pakistanskoj oblasti Dheri-Khyra položio kemen-temeljac Internacionalnoj pakistansko-bosanskoj školi “Alija Izetbegović”.

Kako je Feni izjavio ambasador Makarević, ceremoniji su prisustvovali predstavnici petnaest ambasada, nekoliko međunarodnoih organizacija, predstavnika pakistanske vlade, policije, vojske i nevladinih organizacija.

Voditelj projekta Modaseer Shah je kao moderator otvorio ceremoniju govorom o idejnom projektu ambasadora Makarevica, te o dao izvještaj o svim dosadašnjim izvršenim poslovima vezano za konstrukciju te o onome što još predstoji.

Ambasador Makarević je zahvalio Pakistanu na svemu što je učinio za BiH te naglasio da Pakistan, iako je zemlja sa modernim pogonima, elitnom armijom sa atomskim naoružanjem, još uvijek ima veliki problem sa nepismenošću.

“BiH kao zemlja sa minimalnim, gotovo zanemarljivim procentom nepismenosti i besplatnim školovanjem može da pomogne Pakistanu tamo gdje mu je pomoć najpotrebnija a to je edukacija, pogotovo u ruralnim područjima. Naime više od 5,5 miliona djece je nepismeno po procjenama UNICEF-a i mi smo dužni pomoći toj djeci”, kazao je Makarević.

Dheri, ističe Makarević, oblast je sa velikim brojem djece, vrlo je siromašan kraj i zato je jedna takva škola potrebna.

Radovi na konstrukciji su već u toku tako da se očekuje da će otvaranje objekta biti održano u aprilu.

FENA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com