Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Poljoprivrednici iz Čapljine osvajaju rusko tržište

Poljoprivrednici iz Čapljine osvajaju rusko tržište

Već drugu godinu čapljinski poljoprivredni proizvođači, odnosno otkupljivači istrajavaju u proboju na rusko tržište. Mnogi od njih, suočeni s gubitkom hrvatskog tržišta, odvažili su se svoje proizvode plasirati u skoro tri hiljade kilometara udaljenu zemlju. Zadovoljni su cijenom otkupa, a u ovoj godini planiraju pojačati i asortiman i količine.

Najveći južnohercegovački proizvođač i izvoznik voća poduzeće “Agroherc“ iz Čapljine ruskim tržištem je prezadovoljan. Njihovi proizvodi proteklih godina nisu se našli samo u Rusiji nego i u Bjelorusiji. Cijena otkupa je veća u odnosu na domaće tržište, te su pronašli interes i za ovu godinu. U 2014. su, kažu, u ove zemlje izvezli oko 800.000 tona jabuka i očekuju nastavak saradnje i ove godine.

 

Zahvaljujući embargu na uvoz hrane iz Evropske unije, najveći hercegovački otkupljivač čapljinski “Agrofructus“ na rusko tržište je u protekloj godini plasirao oko 800 tona voća i povrća. U ovoj godini planiraju izvesti oko 2.000 tona. U “Agrofructusu” domaće proizvođače potiču na sadnju krompira koji odlično prolazi na ruskom tržištu. Nažalost, trenutačno za tamošnje potrebe nemamo dovoljne količine ni krompira, ali ni ostale robe.

Početničke poteškoće u izvozu i plasmanu na rusko tržište prevaziđene su. Domaćim proizvođačima i otkupljivačima, unatoč visokim troškovima, taj se posao isplati posebice zbog nezanemarivo veće otkupne cijene.

 

FTV/ekapija.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top