Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Politička nezrelost: Opozicija u BiH – to su oni koji su uvijek protiv vlasti!

Politička nezrelost: Opozicija u BiH – to su oni koji su uvijek protiv vlasti!

Zavisi od toga kakvi su čiji kriteriji, neko će reći da je najkritičnija tačka bosanskohercegovačkog društva politička scena, neko drugi da su to mediji, biće glasova i za sudstvo ili nevladine organizacije

Poštujući svačiji odabri, složićemo se da većina građana Bosne i Hercegovine, ipak, često za najveći uzrok vlastitog nezadovoljstva uzima protagoniste političkog života u našoj zemlji.

Kada ovo konstatujemo prvo što se podrazumijeva je vladajući, pozicioni politički establišment. Međutim, pogledajmo kakva nam je to opozicija. Ne, ne govorimo o opoziciji na ovom ili onom nivou, ovom ili prethodnom mandatu, već o poimanju i ponašanju ovog političkog fronta u postratnoj i tranzicijskoj BiH.

Opozicija u našoj zemlji, od kraja rata do ovih dana, ne zna upotrebljavati demokratske alate osim pritiskanja crvenih dugmadi na prijedloge i poteze vlasti. Dogovaranje, pregovaranje, ulaganje amandmana skoro da su nepoznati opoziciji, a podrškva vlastima dovedena je u ravan sa političkim porazom. Koliko se protivi vlastima – toliko je uspješna, koliko ometa vlast – toliko je jaka, takva je logika opozicije na bh. političkom tržištu.

U tom zasljepljenom skupštinskom davanju crvenih kartona poziciji, opozicija često ometa kvalitetne zakone, dobre projekte, ideje i inicijative, odnosno, direkno glasa protiv interesa građana od kojih su i dobili povjerenje. Ovim se do nivoa bezvrijednosti dovodi politički pluralizam i demokratski koncept vladanja u kojem živimo. Nezrelim shvatanjem svoje uloge i konstantnim kontriranjem vlastima, opozicija često daje autogolove i gubi političke poene koje bi mogla narednom prilikom pretvoriti u glasove. Sve to jer nisu pronicljivi, a nemaju ni politološkog obrazovanja da uvide kako glasači pamte čak i kada opozicija pomogne vlastima u nekim nedvojbeno i općeprihvaćeno pozitivnim potezima.

O, kako je tegobno gledati kada zbog demokratske nezrelosti i neracionalnog kaprica opozicija na sto vadi neutemljene razloge svog protivljenja poziciji i obara ono što može pomoći lokalnoj zajednici, kantonu, entitetu, državi, odnosno život građana. Zato, kada neko glasa za političare kao najslabiju kariku naše stvarnosti, neka u konstruisanju i interpretaciji takvog stava uvijek bude mjesta i za one koji dolaze iz opozicionih klupa.

Piše: Suad Karamustafić

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top