Vijesti iz zemlje

Policijski sat nastupio u Federaciji BiH: Ulice Sarajeva puste, građani poštuju zabranu

U 18 sati u Federaciji Bosne i Hercegovine, u okviru mjera protiv širenja koronavirusa, nastupio je policijski sat koji će trajati do pet sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Policijski sat je uveden odlukom koju je Federalni štab Civilne zaštite donio u subotu 21. marta.

Ulice Sarajeva su puste, a policija redovno patrolira i nadzire situaciju u gradu.

Zvaničnici su u proteklih nekoliko dana više puta upozorili da će biti sankcionisani oni koji se ne budu pridržavali uputa i propisanih mjera jer na taj način dovode u opasnost sebe, svoju porodicu i sugrađane.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo ranije je najavila da će poduzeti neophodne aktivnosti s ciljem provođenja navedene naredbe na području Kantona Sarajevo.

Izuzetak od navedenog ograničenja su zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama, uz napomenu da se radi o onim procesima rada kojima ranijim odlukama nije zabranjeno vršenje djelatnosti.

”U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će isti biti sankcionisani izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1.200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave sa vršenjem istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primijenjena mjera lišavanja slobode”, upozorili su iz MUP-a KS.

I dalje je na snazi naredba kojom se u potpunosti zabranjuje kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button